Text Size

Club

Lid Worden

Hoe kan u iedere maand ons prachtig clubblad ontvangen?
Dat kan door vandaag lid te worden van onze vereniging

Natuurlijk bent u door het lidmaatschap ook steeds welkom op alle samenkomsten, activiteiten en vergaderingen. Hierdoor heeft u ook de beschikking over onze bibliotheek, watertesten en diepvriesvoeding. Ook staat op zondagvoormiddagen het clublokaal voor u open voor een gezellige babbel onder vrienden.

Voor 35€ bent u een jaar lang lid van Aquarianen Gent en BBAT en ontvangt u ons tweemaandelijks tijdschrift en Aquariumwereld het maandelijkse tijdschrift van de BBAT. Ben je -16 jaar dan kan je al lid worden voor slechts 16€.

Vanaf 2016 kan iedereen beslissen om enkel lid te worden bij Aquarianen Gent voor 20 euro per jaar. Dan ontvangt u enkel ons tijfschrift.

Indien u het lidmaatschap het daaropvolgende jaar wil verlengen, dient u zich opnieuw aan te melden via email of schrijven.
Fortis: 290-0342138-40 met vermelding:
"lidmaatschap via internet".

Online inschrijven kan hier.

boekjes aquarianaOns maand boekje Voor potentiële leden uit Nederland
U kan betalen via een internationale IBAN-overschrijving:
BIC Fortis Bank België: GEBABEBB
Rekening: 290-0342138-40
IBAN papier formaat: BE02 2900 3421 3840
IBAN elektronisch formaat: BE02290034213840
met vermelding "lidmaatschap via internet"

Historiek

HISTORIEK VAN DE VERENIGING

history1

De historiek van onze vereniging begint in 1963 en tijdens die bewuste aanloopperiode stonden mensen zoals Lievin Van Hove, A. De Zutter, Willem Mortier en enkele anderen aan de geboortewieg. Het was zoeken naar een eigen imago en een komen en gaan van mensen die zich geroepen voelden om tot het bestuur toe te treden.

 
history2

Stilaan echter vormde zich een harde kern van liefhebbers die de aquaristiek hoog in hun vaandel droegen. Onder impuls van voornamelijk onze ere-voorzitter Dhr. Marc Boulaert begon de spreekwoordelijke bal te rollen en werden ideeën en initiatieven uitgewerkt en verwezenlijkt. Aansluiting bij de overkoepelende BBAT, een eigen tijdschrift, maandelijks twee vergaderingen waarvan één specifiek voor cichlidenfanaten, uitstappen naar aquaristieke evenementen. Dit zijn er nog maar enkele van...een bewijs dat de Aquarianen Gent de wind in de zeilen kreeg.

 
history4

Eén uitdaging was echter nog niet verwezenlijkt...tentoonstellen, met de hobby naar buiten komen, LATEN ZIEN waarmee men bezig was! De eerste stappen werden schuchter ondernomen in Het Neerhof, vervolgens kwamen we in het Schoolmuseum van Michel Thierry (nu de wereld van Kina) terecht en in de GRS aan de Watersportbaan...stuk voor stuk mijlpalen in onze geschiedenis! Na dit laatste showgebeuren (1988) ontstond het gevoel dat er nood was aan een eigen clublokaal, we waren al teveel moeten verhuizen met hebben en houden...en de oplossing werd gevonden in de Aaigemstraat. Al snel, door medewerking van enkele noeste vrijwilligers die er hun vrije uurtjes aan opofferden om er iets knap van te maken, mochten we de deuren openen en ons de trotse bezitters noemen van een lokaal. We waren er..dachten we...maar mooie liedjes duren echter niet lang, want in september 1989 verwoestte een korte, doch hevige brand onze gehele inboedel! weggesmolten apparatuur en zwartgeblakerde muren boden een troosteloze aanblik...Wie dacht dat we de moed zouden opgeven, rekende verkeerd, want dankzij inspanningen van elen, heropenden we in januari 1990 een nog mooier heropgebouwd lokaal...we waren terug en hoe! In 1992 ging in samenwerking met de Plantentuin van de Gentse Rijksuniversiteit onze eerste AQUARIANA-tentoonstelling van start. Een evenement dat geboren werd uit de creativiteit en de immense inzet van de vele helpende handen. Een tentoonstelling die er mocht wezen. Dat lieten 12.000 bezoekers blijken door hun positieve belangstelling, werkelijk iets om nooit meer te vergeten.

 
history3

AQUARIANA'92 was  de aanzet van een enorme ledenuitbreiding, op sommige momenten was ons lokaal  werkelijk te klein, sommigen dachten zelfs aan uitbreiding. Vooral na onze fameuze uitstap richting het Lübbecke-Museum te Dusseldorf, met niet minder dan 3 autobussen! Het was eigenlijk te mooi om waar te zijn... Na 5 jaar euforie waren we vast van plan om er terug nieuw leven in te blazen, dat moest kunnen! AQUARIANA'97 ging door, opnieuw in de prachtige omgeving van de Gentse Plantentuin, om een tentoonstelling te realiseren waar iedereen, van leek tot echte aquariaan zijn gading kon vinden. Met terug meer dan 10.000 bezoekers, dachten we te zijn geslaagd in onze opzet, mede dankzij medewerking van BBAT, Cichlidae en de zusterverenigingen van OVAT en VATK en de vele tentoonstellende leden van onze club.

Clubinfo

Onze vereniging telt zo'n 200 leden! Dit lijkt wellicht veel, maar in Gent en omstreken moeten er nog veel meer aquariumliefhebbers zijn, alleen hebben zij de weg naar ons lokaal, in de Kikvorsstraat 1069 te Gent, nog niet gevonden.

Wij nodigen tweemaal per maand telkens om 20 uur (niet in juli en augustus) elke natuurminnende aquariumliefhebber uit, om deel te nemen aan educatieve ledenvergaderingen, waarbij de onderwerpen van die aard zijn dat iedereen er wat bijleert.

  • De eerste vergadering heeft telkens plaats op de eerste vrijdag van de maand en behandelt het aquaristiek gebeuren in zijn totaliteit. Dit wordt U gebracht door specialisten terzake, die daarvoor hun mooiste dia- of videomateriaal meebrengen. Mensen die gedreven zijn door het aquariumvirus zullen pogen tijdens deze leerrijke bijeenkomsten uw 'oase van rust' thuis in optimale conditie te brengen door allerlei nuttige tips.
  • De derde zaterdagavond van elke maand komen de cichliden- of zeewaterliefhebbers aan de beurt! Amateurs van deze veelal fel gekleurde vissen kunnen tijdens deze samenkomsten hun gading vinden.

Daarenboven zijn wij steeds elke zondagmorgen bereikbaar in ons clublokaal van 10 tot 13 uur. U kan dan meteen ook een kijkje nemen in onze zeer uitgebreide bibliotheek/videotheek waar u een niet te verwaarlozen hoeveelheid literatuur/video zal vinden. Sinds enige tijd beschikken we ook over onze eigen winkel waar voedsel en materiaal te koop worden aangeboden. Vind je niet onmiddellijk je gading in het aanwezige aanbod? Er is altijd de mogelijkheid om een bestelling te plaatsen. Onze winkel is open elke zondag van 10 tot 12u. Heel vaak kan je op zondag ook planten of visjes gratis krijgen van leden die wat teveel hebben.

Tijdens uw bezoek aan ons lokaal kan u zelfs een hechte vriendenrelatie opbouwen! Aquarianen Gent is ook uitgever van een zeer modern/leerzaam tijdschrift, waarbij eens te meer de aquaristiek in een breed spectrum belicht wordt. De teksten met foto's en of tekeningen worden zeer dikwijls door eigen leden gebracht, waarbij ze eigen ervaringen op papier zetten. Geen saaie wetenschappelijke bedoening dus, maar verstaanbare taal voor Jan en alleman!

Ik vermeld hier met gepaste trots dat 'Ons clubblad' gerekend mag worden onder de mooiste... en dan zijn we eigenlijk nog bescheiden... Dit was maar een kort overzicht van onze hoofdaktiviteiten, maar we organiseren ook nog uitstappen naar ruilbeurzen, tentoonstellingen van zusterverenigingen, natuuruitstappen, busreizen enz...

Zoals U ziet, een club waar u met een gerust hart kan aansluiten, Aquarianen Gent is een club in volle expansie, en dan heb ik wel nog het een en ander vergeten vermelden zoals het vijvergebeuren, het zeeaquarium dat zijn tweede jeugd heeft terug gevonden, een eigen internetsite...

NieuwsbriefOntvang HTML?
catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Aanmelden