Text Size

Starten met een aquarium DEEL 23

Starten met een aquarium
Deel 23 - Vakantie.
Auteurs Johan De Coninck (Aquarianen Gent), Freddy Lievens en Lieven Valcke.

 

Een aquarium is een veel minder groot probleem bij het in verlof gaan als sommigen wel beweren. Indien men een paar punten in acht neemt, kan er weinig of niets gebeuren.

1. Koop nooit nieuwe vissen en planten aan voor men op vakantie gaat. Het spreekt vanzelf dat de import van nieuwe vissen of planten veel observatie vraagt. Men is niet in staat om dit te doen en bij problemen (eventueel ziekten) kan men dus ook nooit ingrijpen.

2. Zorg ervoor dat de vissen goed gevoederd zijn. En week op voorhand begint men met de vissen goed te voederen (meer dan normaal te voederen). Men doet dit natuurlijk niet in een keer, maar men heeft gewoon meermaals per dag eten, doch in kleinere hoeveelheden. Een doorvoedde vis kan gerust drie weken zonder eten voortdoen. Bij het thuiskomen moet men nu niet direct vollen bak beginnen te voederen. Men laat de vissen beetje bij beetje eten. Na enkele dagen kunnen we de vissen terug voederen zoals het hoort. Indien men zijn vissen laat eten geven door een derde, zorg ervoor dat die persoon goed op de hoogte is van de hoeveelheid voeder en van de vraatzucht van uw vissen. Het is beter een bevriend aquariumliefhebber aan te spreken die weet wat hem te doen staat.

3. Laat altijd een telefoonnummer na van een ervaren aquariaan. Zeker indien een leek uw vissen komt voederen. Bij problemen kan die persoon contact opnemen met die aquariaan, die dan voor u het nodige zal doen om het probleem op te lossen.

4.  Plan uw onderhoudsbeurten naargelang de vertrekdatum. Voor men vertrekt is het heel belangrijk dat men alle factoren uitsluit die een verandering in het biologisch evenwicht van uw aquarium kan teweeg brengen. Daarom wordt het eventueel uitkuisen van de filter ten laatste 14 dagen voor vertreksdatum gedaan. De normale onderhoudsbeurt gebeurt ten laatste één week op voorhand.

5. Vervang zeker geen lampen voor uw vertrek. De vervanging van de lampen kunnen een plotse stijging van de lichtintensiteit betekenen wat kan resulteren in algenbloei. Het is ook daarom dat men de drijfplanten niet mag uitdunnen voor het vertrek, tenzij het om woekerende soorten gaat (zoals eendekroos).

 

 

Aanmelden