Text Size

Starten met een aquarium DEEL 4

Starten met een aquarium
Deel 4 - Filters en verwarming
Auteurs Johan De Coninck (Aquarianen Gent), Freddy Lievens en Lieven Valcke.
clubblad november 2000

Ook tot de randapparatuur (en niet van de minst belangrijke!) behoren meestal een filter en verwarming. Hier volgt een overzicht.


1. Filters.

Filters zijn noodzakelijk om het water te ontdoen van zweefvuil en giftige stoffen. De werking van een filter en het behandelen van water door middel van filters is zo omslachtig dat we er een heel hoofdstuk aan zullen spenderen om U wegwijs te maken.

Nog even dit: Het niet kunnen houden van vissen ligt meestal niet aan de filter zelf, maar aan het aantal vissen dat men houdt in het aquarium!

* Mechanische filtering:

Bij dit filteringsysteem houdt men vooral het zweefvuil tegen. Dit kan gebeuren door middel van filterwatten (fijn zweefvuil) of door sponzen (grof zweefvuil).


* Biologische filtering:

Biologisch filteren wil in feite zeggen dat we schadelijke stoffen die opgelost zijn in het water, zoals bijvoorbeeld nitriet, ammoniak, enz... afbreken door middel van bacteriën. Dit gedeelte wordt wel eens door de beginnende liefhebber over het hoofd gezien, maar is onontbeerlijk voor een goede filterwerking.


* Chemische filtering:

Met chemische filtering heeft een invloed op de samenstelling van het water. Met behulp van turf (aanzuren van het water) of aquakool (onttrekken van kleuren en geuren aan het water) verandert men de eigenschappen van het water.


2. Verwarming.

Normaler wijze is verwarming noodzakelijk in het tropisch aquarium. Bij het houden van koudwatervissen of seizoensvissen oftewel killy-vissen (indien deze in een verwarmd lokaal staan) is dit echter niet noodzakelijk.


* Staafverwarming met thermostaat:

Deze verwarming is de meest gebruikte en meest eenvoudige verwarming. Men bevestigt deze verwarming aan de glazen zijwanden door middel van zuignappen, het best tegen de inlaat van Uw filter om zo een goede verspreiding te krijgen van de warmte. Bij biofilters word de verwarming meestal in een van de compartimenten geplaatst. Zo is deze niet zichtbaar in het aquarium. De verwarming mag alleen aangezet worden onder water. Bij onderhoud van het aquarium zet men de verwarming uit.

In constant verwarmde kamers is er een verwarming van een halve Watt per liter water nodig (200 liter water = 100 Watt). In een frequent verwarmde kamer geldt de regel 1 Watt per liter. In een niet verwarmde kamer neemt men 2 Watt per liter water. Zo belangrijk is het wattage niet want, indien men maar de helft heeft qua wattage zal hij dubbel zolang moeten werken om uw water op temperatuur te houden aan de helft zoveel elektriciteit. Het verbruik van de verwarming is het duurste van het aquarium, daarom is het aangeraden om in de winter de verwarming van uw ruimte niet volledig af te zetten. Bij het houden van grote cichliden (zoals bijvoorbeeld Cichlasoma's) is het best dat men de verwarming afschermt van de vissen. Zo'n groot beest kan het verwarmingselement breken door plotselinge bewegingen te maken.


* Bodemverwarming:

Deze verwarming plaatst men net zoals de bodemfilter, onder de bodemlaag, wat het voordeel heeft van warme voeten voor de planten. Men krijgt hiermee een goede circulatie in de bodemlaag.

Bij defecten is deze verwarming moeilijk te repareren omdat men het volledige aquarium moet ledigen.

Wordt gebruikt in combinatie met een staafverwarming doch men ziet ze minder en minder.

Aanmelden