Text Size

Fruitvliegjes

Fruitvliegjes
Uit het ledenblad 'Skalaar Torhout, clubblad februari 2000.

Fruitvliegen zijn door hun enorme voortplantingssnelheid en gemakkelijke kweekbaarheid niet te verwaarlozen als voedseldier in de aquaristiek.

Deze +/- 3 mm lange vliegjes met rode oogjes worden, in grote aantallen, in de buurt van allerlei gistende producten gevonden (rottende appel, fruitsap of bier).

fruitvliegjes.gif

Deze vliegen zijn gevleugeld. "Normaal" zult U zeggen.. Wist U dat men ook ongevleugelde fruitvliegen heeft. Vanwege deze handicap worden die soorten gekweekt om als visvoer te dienen. Dat soort vliegjes wordt in laboratoria bekomen door de 'normale' te onderwerpen aan een zekere soort bestraling. Geen paniek! Die bestraling is ongevaarlijk voor de mens! Bewijs : in een groot aantal labo's, waar men zich met de erfelijkheidsproblematiek bezig houdt, wordt er regelmatig met deze insecten geëxperimenteerd. Er wordt speciaal met dit soort vliegjes gewerkt omdat ze zo snel kweken en doordat hun beweegbaarheid fel afgeremd i

Om ze zelf te kweken heeft men nodig:

 • bokalen met deksel
 • kartonnen koker (bvb: keuken- of toiletpapierrol)
 • fijnmazig nylon
 • een voedingsbodem
 • een portie kweekdieren.

Het recept voor de voedingsbodem, dat ikzelf gebruik is: meng 100 ml water, 13 gr suiker, 13 gr tarwe- of roggemeel (bloem is ook goed), 1 gr AGAR-AGAR en een mespuntje NIPAGINE. (Agar-agar dient om te binden bij het koken en Nipagine is een schimmelwerend product; allebei vrij te verkrijgen bij de apotheker voor een te verwaarlozen prijsje). Al deze ingrediënten laat men zachtjes koken gedurende een 5-tal minuten, dan verdeelt men de vloeibare brij over enkele bokalen. De laag in iedere bokaal moet een dikte hebben van 2 a 3 cm. In een afzonderlijk recipiënt mengt men wat bakkersgist met een beetje water. Dit brouwsel spuit men d.m.v. een injectienaald op de nog handwarme voedingsbodem. Daarop plaatst men, rechtop, een kartonnen koker.

Deze onnozele koker heeft twee vitale doelen:

 1. hij slorpt het overtollige vocht op
 2. hij geeft de vliegjes (en hun larven) een droge oppervlakte.

Nu kan de portie kweekdieren erin.

 • Sluit de pot zorgvuldig (alhoewel ze niet kunnen vliegen, springen doen ze!) met een deksel waarin U enkele luchtgaten geboord hebt.
 • Die luchtgaten moeten natuurlijk met een zeer fijnmazig nylon (bv. nylonkous) afgeschermd worden.
 • Een vrouwtje is te herkennen aan het stompe achterlijf, kan in enkele dagen tot 400 eitjes leggen die, naargelang de temperatuur (+- 25 °C) na zo'n 10 a 12 dagen uitkomen.

Dit zijn nog geen vliegjes, maar maden (de vissers onder jullie kennen dat zeer goed). Ze zijn wel kleiner dan de vissermaden. Na 5 à 10 dagen volgt de verpopping en na nog een 3 à 11 dagen verschijnt dan, uiteindelijk, de nieuwe generatie vliegjes. De hele cyclus duurt dus 3 à 4 weken: dat is ook de houdbaarheidstijd van de voedingsbodem.

Om de vissen te voederen, tikt men lichtjes tegen de geopende 'vliegjespot'' en ze vallen zo op het wateroppervlak. Door hun geringe lichaamslengte kunnen de vliegjes zelfs door vissen met een kleine bekopening opgenomen worden.

nog enkele tips:

 • laat geen gevleugelde fruitvliegen in contact komen met de gekweekte (niet-gevleugelde) soort! Daar de natuur steeds naar het natuurlijke strekt, gaat door kruising de nieuwe generatie weer vliegen.
 • voeder ook AL uw vliegen niet op of U kunt geen nieuwe kweek opzetten.

Tenslotte wend ik mij tot de eventuele belangstellenden: als U met deze voedseldieren wenst te beginnen, vraag gerust een kweekportie aan een kweker.

In het maandblad van Aponogeton, Zeist (NL) vond de H.E.-redactie een kort artikeltje dat bij voorgaande een geschikte aanvulling is. Vooral knutselaars kunnen met dit idee weer aan 't werk.

FRUITVLIEGEN - AUTOMAAT.

Wie een wat ruimere bak heeft en zijn vissen graag trakteert op levend voer kan het volgende proberen. Maak een doos van glas dat aan één kant gesloten wordt door een nylonkous en aan de andere kant een gat waar een stuk flexibele slang op uit komt. In de doos doen we een fikse hoeveelheid voedingsbodem en een stel fruitvliegen. (Even een dag of wat geopend buiten zetten, maar liefst bij een compostton met rottend fruit.) Deze doos die na een week fruitvliegen gaat produceren wordt in de lichtkap geplaatst, daar waar het niet al te warm is.

Het andere eind van de flexibele buis steekt in een doorzichtige pot die op z'n kop net met de rand van het water hangt. Als de doos wordt afgedekt, vliegt het voer naar het licht en raakt vroeg of laat te water. Hoe snel hebben vissen door dat er wat te halen valt? Mijn barbelen happen vliegen al uit de pot als ze nog ruim boven het wateroppervlak zitten. Ondertussen kan je een tweede doos klaarmaken die na een maand met de oude wordt verwisseld.

TIPS :

 • transparante, flexibele buis van +/- 2,5 cm doorsnee kun je kopen bij de bouwmaterialenhandel.
 • zorg voor een pot met onscherpe of omgebogen rand omdat de vissen zich anders kunnen beschadigen.

Aanmelden