Text Size

Mesonauta festivus

Mesonauta festivus
door Jos Defeyter - Azurea Temse.

Deze vis werd door Heckel ontdekt in 1840. Hij behoort tot de orde van de Perciformes en de familie van de Cichlidae. Hij is afkomstig uit Guyana, de Amazone, de Rio Paraguay en de Rio de la Plata. Het herkomstgebied is dus zeer groot. Hij bewoont de rustige plaatsen aan de oevers en in overstromingsgebieden, in het algemeen op dichtbegroeide plaatsen.
De lichaamskleur is wat valer dan bij andere cichliden en door het unieke kleurenpatroon is hij zeer makkelijk van andere cichliden te onderscheiden. De zilverachtige grondkleur heeft op de rug een bijzondere groene glans, een zwarte lengtestreep loopt van de bek, over het oog, langs de basis van de rugvin.

Mesonauto_festivus.JPG
Op de staartwortel bevindt zich een geelomrande oogvlek. De dieren kunnen ook op bepaalde tijdstippen van kleur veranderen. De lengte van de voorste buikvinstralen is bij Mesonauta festivus opvallend groot en reikt soms tot aan het eind van de staartvin.

 

Het is een echt genoegen om deze dieren te observeren want ze zijn rustig, in acht genomen dat het cichliden zijn. Eigenlijk zijn ze enigszins schuw, maar bij een goede beplanting voelen ze zich veilig. De temperatuur bij voorkeur schommelt tussen 23 en 25 °C. Bij het kweken dient deze echter op te lopen tot 25 à 28 °C. Er is nog een bijzonderheid: de dieren hebben veel zuurstof nodig, een goede doorluchting is dus noodzakelijk, maar dat kunnen we eigenlijk voor iedere vis voorzien.

Om te kunnen kweken heb je een goed paar nodig en dient dan ook heel selectief te werk te gaan. Men kan best een "school" van de soort kopen en wachten tot zich hieruit spontaan een koppel vormt. De vrouwtjes kleven zo'n 300 eieren op het substraat. Na twee dagen komen de larven uit en worden door beide ouders verzorgd. Men kan de larven voeden met infusie, iets wat het opgroeien zeer ten goede komt. Na enkele dagen kan overgeschakeld worden op Artemia, Cyclops en na twee weken nemen ze gehakte Tubifex of muggelarven. Wanneer ze veel honger hebben eten ze ook wel droogvoer en geschraapt vlees.

Vormgeving Aquarianen Gent

(* De vroegere naamgeving was Heros festivus of Cichlasoma festivum.)

Aanmelden