Text Size

Apistogramma (sp.Inka) beanchi - deel 1

Apistogramma (sp.Inka) beanch - deel 1
Van Lysebettens Romain, Voor Aquarianen Gent


Ik zou dit artikeltje willen beginnen met een vraag. Wat doe je wanneer één van je aquaria komt leeg te staan? Ja, juist,op zoek gaan naar iets om te bevolken! Jullie weten dat ik een voorliefde heb voor al wat in het Tanganyikameer zwemt en wat vis mag genoemd worden! Toch, als dat bewust aquarium nogal klein uitvalt dan heb ik de neiging op zoek te gaan naar een tweede liefde Apistogramma'¢s.

Mijn interesse werd onlangs in ons viskot gewekt door een soort, totaal niet op kleur, dat was binnengekomen onder de naam Apistogramma species Inka, maar na wat opzoekwerk Apistogramma beanchi bleek te zijn, een soort nauw verwant aan A. nijsseni en A. pandurini.

Beschrijving.
Ze komen uit Peru en worden gevangen in de buurt van Tarapoto in de Rio Huallaga. Het is een vreedzame dwergcichlide waarvan de mannetjes ongeveer 6 tot 7 cm worden en de vrouwtjes ongeveer 5 cm. Uiteraard zijn de mannelijke exemplaren mooier gekleurd (bij mannen is dan nu eenmaal zo), de vinnen zijn langer, op de rugvin zijn de eerste harde vinstralen uitgegroeid en op het einde van de staartvin is de rand met oranjerood omzoomd. De overheersende kleur bij de wijfjes is geel met halfweg het lichaam een aantal zwarte verticale strepen.

Aquariuminrichting.
Het zijn bewoners die dicht bij de bodem leven en houden van zand waarin ze op een speelse manier voortdurend op zoek zijn naar voedselresten. Schuilplaatsen heb ik voorzien bij middel van kienhoutafval en gedroogde eikenbladeren (het water krijgt hierdoor een bruine natuurlijke kleur). Dit laatste, de bladeren, blijkt tevens een goede schuilplaats te zijn voor verdrongen wijfjes. Eveneens plaatste ik halve kokosnoten, lichtjes ondergedolven in de zandbodem, met een kleine toegang voor de hopelijk in de toekomst de eiafleggende en broedverzorgende wijfjes

Waterkwaliteit.
Temp.=     25 °C
pH =         6,5 zacht zuur water
DH =         5 à  10

Voeding.
Ze hebben bij mij een voorkeur voor rode muggenlarven, maar nemen ook droogvoer.

Kweek.
We gaan dit proberen,¦ vandaar de aankoop van 3 wijfjes en 2 mannetjes. Deze verhouding komt ongeveer zo voor in de natuur. In hun territorium leven de mannetjes in een soort van harem, waar hij meerdere vrouwtjes duldt. Ze leggen hun eieren af in holen waarvan de toegang net groot genoeg is om het koppel in toe te laten.

Blijkbaar is goed voederen bij de aanzet van een kuitrijp wijfje heel belangrijk om de stap te zetten tot baltsen en afzetten van de eitjes, maar dat laatste zien wel, ge hoort er nog van!

Medebewoners.
Allerlei soorten Tetra's en Corydora's en ze zijn blijkbaar ook goed samen te houden met discussen.

Besluit.
Voor mij zijn Apistogramma's te weinig gepromote aquariumjuweeltjes, ze hebben een zekere graad van moeilijkheid om ze te verzorgen (waterkwaliteit) maar, ze hebben een grote persoonlijkheid, tonen een enorme broedzorg bij de verzorging van hun kroost en hebben vele briljante kleuren, ik hoef dit feitelijk niet te zeggen, want het zijn CICHLIDEN!

Aanmelden