Text Size

Agenda

Ledenvergadering van 21 april 2018: Planten, vissen en gevaar -A. Sanderse

Het wordt echt iets speciaals vanavond. Dhr. Sanderse loopt via 4 dia’s door de Geologische tijdschaal tot vandaag de dag. Door ongeveer 20 functionele opnamen via de microscoop die over de gehele lezing worden verspreid, kijken wij hoe de rivieren, de microscopische organismen en het begin van de algen zijn ontstaan. Ook enkele macro-opnamen worden ons niet ontzegd. Wij kijken onder andere IN de kieuwen van de vis en IN de bek van een Gyrinocheilus aymonieri. Dhr. Sanderse zal ons aantonen welke gevaren er zoal in ons aquarium aanwezig zijn en wat de oorzaken zijn voor het teloor gaan van onze planten. Ook zullen tijdens deze lezing enkele prachtige ingerichte aquaria op het scherm te zien zijn.
Er worden tal van onderwerpen besproken en ik ga ze nu niet allemaal vertellen.
Om ze te weten gaat u moeten komen luisteren!

Ledenvergadering van 06 april 2018: Op ontdekking door Malawi - Jos De Kraker

Bijna iedereen weet dat Jos jaarlijks heel wat tijd doorbrengt in de streek van Malawi, bekend bij de aquariumliefhebber met haar Malawimeer. Jaarlijks vertrekt Jos naar deze streek om aan welzijnswerking te doen. Dit bestaat erin om mee te helpen aan het verbeteren van de bestaande infrastructuur zoals scholenbouw. Ik ben ervan overtuigd dat in de weinige tijd die er overblijft hij op zoek gaat in de vrije natuur naar vissen die in het Malawimeer rondzwemmen of leven in de riviertjes die in dit meer uitmonden in zoverre deze er wel zijn. In vroegere introducties heb ik het er al over gehad dat bij de liefhebbers van cichliden uit de grote slenkmeren van Afrika, de voorkeur gaat naar de vissoorten die voorkomen in het Tanganyika-meer en deze van het Malawimeer naar de achtergrond hebben verdrongen. Is het omdat de gedragspatronen van vissen uit het Tanganyika-meer meer interesse hebben bij de liefhebber dan de mooiere kleuren van deze uit het Malawi- of Victoriameer? Joost mag het weten. De voordracht van Jos zal misschien onze interesse voor het Malawimeer aanwakkeren.
Persoonlijk vind ik dat alle vissoorten uit deze slenkmeren onze aandacht verdienen en dan mogen wij deze uit het Victoriameer ook niet vergeten.

Ledenvergadering van 17 maart 2018: Water in de kleine tuin - Guido Lurquin

De spreker van vanavond is een ervaren man als het over vijvers gaat. Als wij aan vijvers denken dan houden velen onder ons de boot af omdat ze niet de ruimte en de mogelijkheden hebben om aan de eisen van de vijver te voldoen. Men denkt direct dat een vijver een groot oppervlak van onze tuin in beslag neemt.
Dit is een verkeerde redenering. Guido brengt ons deze avond een lezing om aan te tonen dat er zich nog tal van andere mogelijkheden aanbieden om tegemoet te komen aan mensen die zich moeten tevreden stellen met wat mogelijk is.
De toepassing van water vergroot visueel de oppervlakte van uw tuin. Door het horizontale grensvlak en de reflecties van het spiegelende water lijkt het wijk- of stadstuintje ineens veel groter.
Ook het kleinste stadstuintje of balkon kan worden opgevrolijkt met water. Een saai grasveldje, een verloren hoekje of een ongezellig terras…, leg er een waterpartijtje aan en zie wat er gebeurt.
Guido gaat vanavond in zijn eigen stijl uitleggen welke mogelijkheden zich aanbieden.

NieuwsbriefOntvang HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi

Aanmelden