Text Size

Starten met een aquarium DEEL 5

Starten met een aquarium
Deel 5 - Opstarten
Auteurs Johan De Coninck (Aquarianen Gent), Freddy Lievens en Lieven Valcke.
clubblad december 2000

Na de keuze van het aquarium, de verlichting, de verwarming en het filtersysteem, wordt het hoogtijd om het aquarium in te richten en op te starten.

Het is zeker aan te raden om water te importeren van een goed draaiend aquarium met min of meer dezelfde kenmerken als dat van U. Zo injecteert U goede bacteriën in uw bak die nodig zijn voor het afbreken van nitrieten en andere schadelijke stoffen. Laat dan Uw aquarium tot rust komen zodat die bacteriën zich kunnen voortplanten en alles stabiel wordt. Hoe langer men het aquarium laat draaien zonder vissen, des te beter. Voor aquaria die geen speciale waterbehandelingen vergen wordt een minimum van 2 weken voorzien. Informeer bij Uw handelaar op wat voor water Uw toekomstige vissen zitten, zodoende u uw water kunt behandelen.

Bij het opstarten van een aquarium moet men rekening houden met een bepaalde volgorde. Wij houden ook rekening met het soort aquarium.

* Plantenaquarium: Aanbrengen van de achterwand.

Voedingsbodem aanbrengen.

Grind.

Randapparatuur inbrengen.

Plaatsen van kienhout.

Aanplanten.

Kleinere stenen inbrengen

Gedeeltelijk water inbrengen.

Water vullen

Randapparatuur in werking stellen.

Grondige visuele controle op lekken en op de werking van de apparatuur.

Na het opstarten van Uw aquarium is het aan te raden om Uw bak de eerste dagen zeer nauwlettend in het oog te houden.

Het kan ook gebeuren dat na het opstarten er een film op het water ligt. Dit zijn bacteriën die niet echt schadelijk zijn voor uw vissen maar mooi oogt het niet. Men kan deze film verwijderen op twee manieren. Ten eerste: door het vermeerderen van de plantengroei. Ten tweede: door uw oppervlakte in beweging te brengen. Daar zal deze film gegarandeerd snel verdwijnen. Men krijgt dan wel een soort schuim op het water dat men heel gemakkelijk kan verwijderen met een schepnetje.

Het opstarten van een aquarium is zeer afhankelijk van de te houden vissen en planten, hierover meer later.

Aanmelden