Text Size

Starten met een aquarium DEEL 15

Starten met een aquarium
Deel 15 - Filtermaterialen
Auteurs Johan De Coninck (Aquarianen Gent), Freddy Lievens en Lieven Valcke.
 

1. Filterwatten.

Is wellicht het meest gekende filtermateriaal onder de beginnende liefhebbers. Het wordt steeds vooraan in de filter geplaatst (waar het water zijn weg begint te banen in de filter). Het dient enkel en alleen om zweefvuil tegen te houden. Soms wordt er nog voor de filterwatte en ander filtermateriaal gebruikt om het grovere vuil tegen te houden (bv. Sponzen). De watten mogen vervangen worden maar echt nodig is dat ook weer niet. Indien men het niet kan laten vervangt men ook niet alles, men laat een deel van de oude watten zitten.

2. Actieve kool.

De actieve kool is een voorbeeld van de chemische filtering. Het onttrekt geuren en kleuren uit het water en breekt sommige chemische stoffen. Dit filtermateriaal is zeker niet onontbeerlijk in ieder filter. Enkel bij het opstarten van een filter kan dit filtermateriaal zijn diensten bewijzen. Een goed draaiende filter zal het water helder houden zonder kolen. Indien men een zachtzuur donker water wilt voor Zuidamerikaanse vissen is dit filtermateriaal zeker uit den boze. Er zijn op de markt verschillende soorten actieve kool. Actief syntraat wint de laatste tijd aan populariteit omdat het (volgens de fabrikant) meer dan drie keer zo goed werkt als de traditionele actieve kool. De kolen kunnen ook verzadigd geraken (na bv. 6 maanden) en moeten dan, indien gewenst, vervangen worden.

Toch halen we de actieve kolen niet uit het filter indien deze uitgewerkt zijn. De kolen doen ook dienst als biologisch filtermateriaal. De reeds gekweekte bacteriën die zich op dit materiaal hebben afgezet, verdwijnen dan ook bij het weghalen van de kolen.

3. Turf.

Turf beïnvloedt de zuurtegraad en de hardheid van het water in dalende zin. Het enige nadeel daarbij is, dat het water donker kleurt. Dit kan verholpen worden, indien gewenst, door het gebruik van actieve kool. Er bestaan ook diverse soorten turf (tuinturf kan niet gebruikt worden omdat dit bestaat uit organisch materiaal) maar bij het opstarten van een aquarium met leidingwater zal het turf niet de gewenste effecten halen zoals gewenst, zoals eerder reeds vermeld.

In tegenstelling tot de meeste andere filtermaterialen neemt turf niets weg uit het water maar voegt er iets aan toe. Het over turf filteren is een chemische filtering. 

4. Biologisch filtermateriaal.

Met biologisch filtermateriaal kan men vele kanten uit. Al wat poreus is en veel oppervlakte heeft kan gebruikt worden als filtermateriaal. In de handel zijn keramische pijpjes verkrijgbaar. Ook stuk geslagen maanrosten kunnen gebruikt worden. De Japanse matten of blauwe moes zijn zeer populair voor het opbouwen van een biologische filter. Ze zijn in diverse dichtheden te verkrijgen en biologische filters worden soms daarom alleen maar met deze massa opgebouwd omdat deze ook het zweefvuil tegen houden. Men heeft een enorme oppervlakte waarop de bacteriën zich kunnen op afzetten. Het enige nadeel van dit materiaal is de kostprijs.

Ander filtermaterialen: PVC-buisjes, grof grind, argexkorrels, ...

Men moet er wel voor zorgen dat het biologisch filtermateriaal geen invloed heeft op de samenstelling van het water. Men kan bijvoorbeeld koraalzand gebruiken als biologisch filtermateriaal als dit de hardheid en de zuurtegraad moet beïnvloeden in stijgende lijn. Dit kan dus alleen gebruikt worden voor aquaria met water waarvan de zuurtegraad alkalische waarden moet hebben (bv. Oost-Afrikaanse merenaquaria).

 

5. Hars.

Hars is een filtermateriaal dat niet constant gebruikt wordt in de filter. Het heeft een chemische filterwerking en kan gebruikt worden (naar gelang de soort) om bij voorbeeld de hardheid van het water te doen dalen. Het kan niet gebruikt worden in een reeds draaiend aquarium met vissen en planten omdat het zo snel werkt dat het op een half uur uw zuurtegraad en hardheid halveert. Dit is echter niet ook van blijvende aard want de buffer brengt de pH op zijn originele waarde. Na herhaaldelijk gebruik van de harsen zal de buffer doorbroken worden waardoor het leidingwater geschikt gemaakt word voor het aquarium.

Harsen moeten na enkele keren geregenereerd worden door middel van zoutzuur. Het is vanzelfsprekend dat na deze behandeling de harsen goed moeten gespoeld worden.

 

6. Patronen.

Actieve kool en filterwatte kunnen ook gekocht worden als schuimpatronen. Ze zien eruit als de Japanse matten wat een vergroot oppervlakte geeft voor het kweken van bacteriën. Of de werking van die patronen zo goed zijn als die van hun traditionele voorgangers is lang niet zeker.

Aanmelden