Text Size

Starten met een aquarium DEEL 12

Starten met een aquarium
Deel 12: Brakwateraquaria

Auteurs Johan De Coninck (Aquarianen Gent), Freddy Lievens en Lieven Valcke.

1. Brakwateraquaria.

Zo'n aquarium is zeker de moeite om te houden toch ziet men er niet veel en is er weinig over te lezen. De inrichting van zo'n vissendoos ziet er als volgt uit: rivierzand, grote stenen of rotsen en enkele planten.

* Zilverbladvis (Monodactylus sebae):

Is zo'n beetje de Scalare van de brakwatervissen. Deze vis wordt in jong stadium op zoet (of zoeter) water gehouden dan in volwassenen stadium. Het is wel van levensbelang, indien men deze vissen jong aankoopt, om uw water aan te zouten. Zelfs in echte zeewateraquaria doet deze vis het goed. Men houdt ze het best in schooltjes en het aquarium heeft het best een lengte van 150 cm. Hun broer, de Monodactylus argentinis, is zo mogelijk een nog mooiere vis die men op dezelfde manier houdt als de sebae. Ze eten vooral muggenlarven, tubifex, regenwormen, garnalen, sla en droogvoer.

* Argusvis (Scatophagus argus):

Heel prachtig visje als hij klein is. Als ze te groot worden verliezen ze hun luipaardpatroon.

* Schuttersvis (Taxotes jaculator):

De schuttersvis bezit een ingenieus systeem waarmee hij insekten kan vangen. Hij schiet met een waterstraal de insekten van de planten die boven het water groeien. Dit heeft tot gevolg dat men de bak goed moet afsluiten indien men geen waterplekken wilt op de vloer.

* Groene kogelvis (Tetraodon fluviatilis):

Een vis dat soms gehouden wordt in gezelsschapaquaria voor zijn slakkenetende eigenschap.

2. Zeewateraquariums.

Wordt door de complexiteit niet besproken. Ze zijn zeer duur, heel mooi en zeker geen beginnersaquarium.

Aanmelden