Text Size

Starten met een aquarium DEEL 11

Starten met een aquarium
Deel 11 - Koudwateraquaria.
Auteurs Johan De Coninck (Aquarianen Gent), Freddy Lievens en Lieven Valcke.
 

1. Zoetwater.

Koudwateraquaria kunnen vissen bevatten van Noord-Amerika en Europa. Het houden van een koudwateraquarium wordt al eens minachtig bekeken, toch is dit zeker niet gemakkelijk. Dit komt omdat het aquarium zeker niet te warm mag worden. Daarom plaatst men deze bak in een niet verwarmd lokaal waar het niet kan vriezen. Om uw planten uit te kiezen neemt u het best een goed vijverboek waar u diverse waterplanten zult in vinden.

* Chinese danios (Tanichthys albonubes):
Chinese danio's zijn ideale vissen voor de beginnende liefhebber, ze zijn ook nog zeer gemakkelijk te kweken. Indien ze in een grote school in een dicht beplant onverwarmd aquarium gehouden worden, zullen ze spontaan kweken en zonder speciale voorzorgsmaatregelingen zullen er gegarandeerd enkele vissen overblijven. De ideale temperatuur voor deze vissen ligt tussen de 18 °C en 22 °C. Houdt men deze vissen te warm, dan verbleken hun fraaie kleuren.

* Goudvissen (Carrasius auratus): Vele goudvissen die in vijvers gehouden worden zijn geen echte vijvervissen maar meer aquariumvissen. Indien men goudvissen houdt in een bak, zorg dan wel voor een goede filtering want goudvissen zijn nogal sterke vervuilers. Tot grote spijt worden goudvissen veel gehouden in ronde bokalen. Dit zou bij wet moeten verboden worden want deze vissen worden gegarandeerd zo zot als een deur. De vis heeft geen oriëntatiepunt waardoor hij het noorden verliest. In zo'n bokaal heeft men ook geen filtering met het gevolg dat de vissen in hun eigen vuil zwemmen. Die bokalen worden dan heel regelmatig volledig ververst waardoor de vis in levenloos water zwemt. Gelukkig zijn het vrij sterke vissen toch, op deze manier leven ze niet echt lang.

* Stekelbaarsjes:
Hele mooie visjes die een prachtig paargedrag vertonen.

* Zonnebaars:
Een prachtige vis die in een goed beplant aquarium zeer prachtige kleuren tevoorschijn brengt. Ook de moeite zijn de dwergzonnebaarsjes.

2. Noordzeeaquarium.

Dit zijn heel koude aquaria want deze moeten constant gekoeld worden op zo'n 13 °C. Het aquarium is minder kleurrijk toch de moeite waard eens in te richten. Het is zeker geen beginnersaquarium.

Aanmelden