Text Size

Starten met een aquarium DEEL 8

Starten met een aquarium
Deel 8 - Midden-Amerika.
Auteurs Johan De Coninck (Aquarianen Gent), Freddy Lievens en Lieven Valcke.

1. Cichliden.

De cichliden van Midden-Amerika zijn over het algemeen zeer grote cichliden. Het aquarium wordt voorzien van grote kienhoutwortels en van grote steenplaten. In zo'n aquarium kan men alleen forse planten houden zoals reuzenvallisneria die men dan aan de wortelhals moet omringen met stenen omdat ze anders uitgegraven worden.

* Zebracichlide (Cichlasoma nigrofasciatum):
Deze holenbroedende vis word 14 cm groot en verdraagt een zuurtegraad van 7 tot 8,5 pH, de totale hardheid mag liggen tussen 12 en 18.

Cichlasoma nigrofasciatum - Zebracichlide

* Quetzalcichlide (Cichlasoma synspilum):
Deze kanjer van 35 cm mag enkel per paar gehouden worden en dit in een aquarium zonder planten. Er mogen wel andere cichliden bijgehouden worden maar, dan zijn deze het liefst even groot als deze en rekening houdend dat het aquarium in twee delen zullen verdeeld worden door hun sterk territoriumgedrag.

* Vuurkeelcichlide ( Thorichtys meeki):
De vuurkeelcichlide is een prachtige vis die bij de kleinste van de Midden-Amerikaanse cichliden kan gerekend worden. Enkel in een groot aquarium (boven de 120 cm) kan men meer dan 'n paar houden. Het zijn territoriumvissen die hun territorium met veel vertoon verdedigen (spreiden van kieuwdeksels, frontale dreigingen), toch zijn ze niet echt agressief te noemen.

Aanmelden