Text Size

ZieZoo deel 3

Zie Zoo 3
door Roman Cuynen - Clubblad oktober 2000.

PROBLEMATIEK BIJ ONDERHOUD VAN DE SPIEGELS (aquariumruiten).

Vorige keer hebben we het gehad over de kweekzaal in de zoo. Nu komt er een ander moeilijk aspect namelijk: het onderhoud van de spiegels of ruiten van de showaquaria. Hier hou ik mij meestal mee bezig. Elke zoo heeft met deze problematiek te maken. Zo komen Wilfried en ik bij verschillende dierentuinen terecht achter de schermen. In een Duitse zoo werd er gewerkt met een zware magneet voor spiegels van 4 cm dik. Dit zagen we niet zo zitten omdat de kostprijs enorm hoog lag en omdat je kans had dat bij een verkeerde beweging uw vingers wel eens enkele cm langer konden worden. Het verwonderde mij, dat het onderhoud van de spiegels een groter probleem is dan men denkt. Bekijk maar even de grootte van de aquaria in Artis of in Burgers' Ocean met een spiegel van wel 20 meter lengte en 5 meter hoogte. Dit personeel heeft onlangs duikcursus moeten volgen om hun spiegels te reinigen. Dat maakt het juist zo uitdagend in deze job. Nu zijn er ook trucs om zo weinig mogelijk algen op uw spiegel te krijgen en dat is met het licht werken, b.v. het licht  in een bepaalde hoek plaatsen zodat er weinig contact is met uw spiegel.

Als zoopersoneel of aquariumonderhouder of hoe je ons ook wil noemen, bekijken we een zoo op een geheel andere manier.

Je kunt ongelooflijk veel ideeën opdoen, door naar anderen te luisteren en te kijken hoe zij handelen, welke materialen zij gebruiken enz...

Enkele maanden geleden kregen wij bezoek van een delegatie van curatoren uit verschillende buitenlandse zoo's. Ook zij hadden oog op de wijze hoe en waarmee de spiegels gereinigd worden. Dat geeft toch voldoening als je anderen wat uitleg mag verschaffen over onze zelf geconstrueerde ruitenreiniger. Wel ik moet u zeggen dat ik in het begin de spiegels schoonmaakte met een krabberke van tetra. Kunt ge u voorstellen, al die 26 showbakken?

Dan kreeg ik te horen dat er geen markt is in wat betreft ruitenkuisers voor grote aquaria. De volgende kuiser was een soort zwabber waarmee moeder de vrouw haar grote kuis doet. Dit was niet zo geschikt daar er korrels zand tussen geraakten wat krassen op de spiegels veroorzaakte. Toen kwamen we in een buitenlandse zoo waar men met feuter (isolatie tegen geluid) de ruiten reinigde. Daar was ik van onder de indruk. Zo werd er de volgende dag begonnen aan een nieuwe constructie. Er werd een soort knijper gemaakt die deze feuter goed vasthield. Langs de andere kant stond nog een aftrekkertje om de bedruppelde ruiten van het aquarium of terrarium mooier af te werken. Deze constructie werkte goed, maar... De diepe krassen kon ik niet zuiver krijgen. Dus weer verder zoeken naar een andere oplossing.

Thuis werk ik altijd met krasvrije sponsen.(Een soort staalwol dat in de keuken wordt gebruikt om potten en pannen zuiver te maken). Waarom hier niet? De volgende dag ging ik naar de smid (in de zoo hebben wij een eigen smederij). Daar werd dan iets uitgewerkt om toch die krasvrije sponsen op een lange stok te krijgen. Er werd een in inox gemaakte lat horizontaal vastgemaakt op een uitschuifbare stok van 3 meter. Daarrond werd een blauwe filterwat gebonden met niet verteerbare touwen. Daarna werden de krasvrije sponsen over getrokken en zie zoo: Hier hebben we weer een probleem weggewerkt.

Beste vrienden aquarianen, we blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Moesten er bepaalde ideeën zijn omtrent ruitenreinigen, laat het ons dan weten. U doet ons daar een groot plezier mee.

Aanmelden