Text Size

Zie Zoo deel 2

Zie Zoo 2
door Wilfried van der Elst - Clubblad april 2000.

Vorige keer heb ik het gehad over het onderhoud van het aquarium in de Zoo. Toen is even het woord kweekzaal gevallen en dit zou ik nu even willen toelichten. Hier komt men als bezoeker in geen geval. Zelfs de mensen die de rondleiding achter de schermen volgen komen niet in de kweekzaal. De belangrijkste reden hiervoor is natuurlijk dat waar vissen gekweekt worden er niet teveel tumult mag zijn. Buiten kweekruimte is dit ook de quarantaine. Nieuw binnengekomen vissen worden hier op hun favoriete water gezet en dan langzaam overgewend naar het water van de publieke aquaria. Ze wennen hier ook aan diverse soorten voedsel en worden gewoon goed in het oog gehouden om eventuele ziekten te kunnen behandelen.

Met sommige soorten wordt ook deelgenomen aan kweekprojecten. Dit is het geval met bijvoorbeeld de Victoriacichliden. In de Zoo worden volgende soorten gehouden en hopelijk ook gekweekt: Haplochromis ishmaeli, H. nyereri "Ruti Island", H. "orange rock hunter", H. "Matumbi hunter". Deze hebben tot nu toe nog niet voor nageslacht gezorgd, maar ze zijn nog maar 2 maanden in onze collectie.
Volgende soorten daarentegen hebben zich wel al voortgeplant: H. CH44 "Thick skin", H. "rock kribensis", Paralabidochromis chilotes, H. greenwoodi en H. "matumbi hunter". Hier wordt ook de populatie blinde grottenvissen op peil gehouden, omdat hiervan regelmatig exemplaren naar andere dierentuinen vertrekken.


Met de "gewone" visjes wordt ook af en toe gekweekt; zo is er momenteel een nestje Congozalmen van zo'n 2,5 cm groot en nu nog maar sinds 3 dagen is er broedsel van de wondermooie Australische regenboogvis Melanotaenia splendida australis. Deze jongen zijn in het begin zo klein dat ze zelfs geen artemia kunnen eten. Er wordt ook een voorraad gehouden van citroencichliden (Cichlasoma citrinellum), managuacichliden (C. managuense) en Tilapia buttikoferi. Er is ook een kweek opgezet met Serrasalmus nattereri (piranha) omdat we de piranhabak willen bevolken met een grotere school. Momenteel zijn er ook 3 Apistogramma soorten. Voor de liefhebbers overlopen we ze even af: A. taeniata, A. geisleri en nog een onbeschreven soort A. sp. aff. Meinkeni. Deze hebben we gekregen van een liefhebber die de zoo een warm hart toedraagt. Het is de bedoeling dat die in het centrale achthoekige aquarium achteraan in de zaal komen. Dit aquarium wordt kortelings heringericht.

Zoals u ziet beste lezer, de volledige naam van de Zoo namelijk " de Koninklijke
Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen" wordt in de kweekzaal in ere gehouden.

Aanmelden