Text Size

ZieZoo deel 1

Zie Zoo 1
door Wilfried van der Elst - Clubblad maart 2000.

Het zal wellicht een droom van vele aquarianen zijn om van hun boeiende hobby hun beroep te kunnen maken. En waar ben je nu meer met vissen bezig dan in de zoo, ervan uitgaand dat je in het aquarium werkt natuurlijk. Ik heb het geluk gehad dat er voor mij een plaatsje was.
Rijk worden doe je er wel niet, maar ik heb altijd al gekozen voor een ideaal en niet voor een kapitaal.

Als je de zoo bezoekt, dan passeer je ongetwijfeld het aquarium. Dan vallen hier en daar wel eens opmerkingen in de aard van "wat oubollig!". En wij weten dat ook, dit is volkomen terecht. Het gebouw zelf is een beschermd monument en MAG dus niet omgebouwd worden tot een glad gepolijst modern aquarium. Daarom wordt getracht het gebouw zijn charme van weleer terug te geven. Helaas spreken we dan vooral over budgettaire hinderpalen. Als u er langs slentert zal u toch wel vaststellen dat er een ruime variatie aan aquariums te zien is. Dit moet natuurlijk onderhouden blijven, maar wat u niet ziet, misschien wel uw vrouw, is de vloer waarop u loopt. Deze is tot vandaag nog altijd niet zelfreinigend. Deze moet dan ook elke dag geveegd en gereinigd worden; de vuilbakken moeten geledigd worden. Kortom het moet proper zijn. De koudwateraquaria moeten dagelijks van een anti-condenslaag voorzien worden. De ruiten worden dan ook aan de buitenzijde gereinigd. Dit wordt met zijn allen (maximum 3) gedaan. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren, want na 9.00u komen al de eerste bezoekers. Daarna splitsen de dierenverzorgers hun wegen en vangt het werk achter de schermen aan. Zo zijn we elke week gemakkelijk 10 à 15 manuren kwijt aan het algenvrij houden van de binnenkant van de aquariumruiten, in het vakjargon "spiegels" genoemd.
Ondertussen begint er iemand anders met de voorbereidingen voor het voederen, maar daarover later meer. De waterwaarden worden gemeten: pH, KH, temperatuur en het zoutgehalte van het zeewater. De laatste tijd zijn we ook bezig geweest met het vervangen van het filtermateriaal. De lezers die al een rondleiding achter de schermen hebben gehad, weten dat die filters niet echt te vergelijken zijn met een eheim potfilter of een bioblokje. Een filtervakje uitkuisen wil zeggen dat er 40 kruiwagens argex en zo'n 10 kruiwagens grof aquariumgrind moeten uitgeschept worden. De filtervakken zijn ongeveer 2 m op 2,5 m en 2 meter diep. Nu vervangen we de argex door
lavabrokjes en gebruiken we ongeveer 20 kruiwagens per vak. Dit moet volstaan omdat de oppervlakte veel belangrijker is dan de dikte van het filtersubstraat.

Ook het normale programma mag hierdoor geen gevaar lopen. Er zijn ook nog een hoop aquaria achter de schermen en in de kweekzaal. Verder moeten de aquaria in het restaurant, de educatieve dienst en in het nachtdierengebouw ook nog onderhouden worden. En dit alles met 3 personen die voor een permanentie moeten zorgen, 7 dagen op 7, feestdagen, kerstmis, oudejaar, nu ja, altijd, want er kan altijd iets misgaan.

Aanmelden