Text Size

Zomaar een vraagje

Zomaar een vraagje
door Pol Dauwe, clubblad juni 2000

Aquariumplanten en licht, twee zaken die rechtstreeks met elkaar te maken hebben, daar is iedereen het over eens. En toch is het niet altijd duidelijk...

Niettegenstaande ik een kleine vijftig jaar aquariumliefhebber ben, heb ik nog altijd meer vragen dan antwoorden. De één leert nu eenmaal sneller dan de ander, is het niet? Enfin, wij zullen daar de volgende 50 jaar wat aan doen.

Waar gaat het nu over?

Wel, wanneer men een probleem heeft met aquariumplanten, is de eerste vraag die men steevast te horen krijgt: heb je wel voldoende licht? Terecht, meermaals is gebleken dat met wat meer licht, het probleem kan opgelost worden. Maar! Wanneer je een goed beplante bak hebt met bijvoorbeeld 4 lampen en alles verloopt prima, dan kom je zeker in de problemen eenmaal je 2 lampen wegneemt. De planten krijgen dan te weinig licht. Gevolg, er kan geen fotosynthese meer plaatsvinden.

Wat heb ik nu zelf ondervonden?

De laatste tijd stelden mijn planten het erg goed (logisch: ik had ze gekregen, wat men koopt gaat kapot). De planten groeiden zo goed dat het gehele oppervlak toe gegroeid was. Dus, ondanks dat ik op het eerste gezicht te weinig licht had, groeiden mijn planten dat het een plezier was. De cryptocorynes kwamen gewoon van onder het mos uit gegroeid.

Hoe kan dat dan?

Ik beweer nu ook niet dat dit zal blijven duren, niets blijft duren in een aquarium. Alles is zeer relatief.
De zaak zit zo dat ik bovenaan plantendelen heb moeten verwijderen om mijn vissen eten te kunnen geven. Ik wacht af, volgende keer heb ik misschien nog andere vragen. Zo blijft de aquariumliefhebberij steeds een uitdaging.


Beste vrienden, ik houd jullie op de hoogte.

Aanmelden