Tanichthys albonubes
door Erik Lievens - clubblad oktober 1998

U hoeft geen schrik te hebben: het is geen vis die achterste voren zwemt.
De Tanichtys albonubes behoort tot de familie van de Ciprinidae (karperachtigen) met als onderfamilie Rasborinae.

In tegenstelling tot de ons bekende "gewone" danio die een blauw-geelwit streepjespatroon heeft, vertoont de Chinese danio een heel mooie kleurenmengeling over gans het lichaam. Zijn lichaam is langwerpig en zijdelings een weinig afgeplat. Zijn bek kan als licht bovenstandig beschouwd worden, zonder de aanwezigheid van baarddraden. Al naargelang zijn vindplaats kunnen zijn kleuren heel erg varië: de rug is over het algemeen donkerbruin gekleurd met een groenachtige glans,waarbij de flanken lichter zijn en de buik wit.

 

Een blauwzwarte streep eindigt met een vlek op de staartwortel;deze wordt aan de bovenzijde begrensd door een zilverig tot goudkleurige groen tot blauwgroen irriserende band en aan de onderzijde door een brede bruine zone. De basis van de rugvin is rood, terwijl de buitenrand met een gele band is afgezoomd.

U begrijpt het al:het is een heel mooi visje dat in uw Aziatisch aquarium zeker niet mag ontbreken. Het is een levendige en, zoals trouwens alle daniosoorten, een vreedzame scholenvis. Houdt ze met een minimumaantal van 15 exemplaren, anders zullen deze stressgevoelige visjes zich onzeker voelen waardoor hun prachtig kleurenkleed zal vervagen. Zij zijn steeds in beweging en volgen elkaar kris-kras door het aquarium. Zij houden zich op in de middelste en bovenste waterlagen,soms gaan ze naar de bodem om iets eetbaars te zoeken.
Hun natuurlijk leefgebied vinden wij in Oost-Azië, meer bepaald China (vandaar hun Nederlandse benaming: Chinese Danio), bij Kanton in de kloven van de "Witte Wolkenberg", waar ze vertoeven in kleine meren en bergbeken waar grote temperatuurschommelingen voorkomen. Dit verklaart waarom de Chinese Danio temperaturen kan verdragen van minimum 5 tot maximum 30 graden Celsius.
Wist U dat de Tanichthys in de periode tussen mei en oktober zelfs in de tuinvijver kunnen leven? Aangezien het goede zwemmers zijn richten wij ons aquarium zodanig in, dat zij een ruime zwemruimte tot hun beschikking hebben. Dit met een flinke randbeplanting zolas een bos Vallisneria, javamos en wat drijfplanten.
Aan de watersamenstelling wordt weinig belang gehecht; op voorwaarde dat het zuurstofrijk is en er zeer regelmatig waterverversingen plaatshebben.

De Chinese Danio wordt niet groter dan 4,5 tot 6 cm groot. Het zijn alleseters; zolang het verstrekte voedsel maar niet te groot is: Watervlooien,Cyclops en Artemia voldoen uitstekend. Ook vlokkenvoeder wordt gretig aangenomen.
Het geslachtsonderscheid is zeer gemakkelijk te maken: het mannetje is veel slanker en de vinnen zijn beter uitgekleurd. Het is een eenvoudig te kweken vissoort. Een legrooster is bij de kweek aan te raden omdat ze hun eigen legsel als voedsel durven beschouwen.

NieuwsbriefOntvang HTML?
catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi
Webdesign.jpgDebelec.jpgPoisson-dor.jpgIbus-2018-VOOR-DRUK.jpgStandaert.jpg
Proxy-Delhaize-2018.jpgtPassantje.jpgBakkerij-Van-Huffel.jpgAquaValley.jpgDHondt.jpgHayo.jpg