Toxotes chatareus
Door Erik Lievens, Aquarianen Gent.

Bevangen door de schoonheid van deze vissoort, kan ik het niet nalaten deze te kiezen als vis van de maand. Toen ons waterpaviljoen op 'Beestjes en Baasjes' 2006 volledig was ingericht met een 24-tal aquaria, werd mij door Radio 2 Oost-Vlaanderen gevraagd wat de blikvanger is van deze tentoonstelling. Aan de reporter gaf ik als antwoord dat elke aquarium van elke liefhebber die hem heeft ingericht, kan beschouwd worden als een centraal punt van de expositie. Het nepaquarium, u weet wel, deze met de duiker, de tempel en het doodshoofd, is natuurlijk 'hors concours'.

Voor een leek waren natuurlijk de flink uit de kluiten gewassen Astronauten, samen met de katvis, het indrukwekkendst. Persoonlijk vond ik het paludarium, bevolkt met Aziatische schuttersvissen, het mooist. Vandaar dat deze schuttersvis als vis van de maand eens in het daglicht wordt gesteld. Van de schuttersvissen zijn een vijftal soorten bekend. Onder andere hebben wij de Toxotes chatareus die men terugvindt in Oost-Indië, Thailand, Vietnam en de Maleisische Archipel. Ook op de Filippijnen en zelfs grote delen van Australië is de kans groot dat men deze schuttersvis opmerkt in brakwatergedeelten van rivieren en stromen. Enkel in het Oostelijk deel van Australië heeft men deze Toxotes chatareus niet teruggevonden.

Schuttersvissen houden zich op in brakwater. Wat is brakwater? De naam laat vermoeden dat het om vervuild water gaat, maar niets is minder waar. Wij weten allemaal dat elke rivier en/of stroom, hoe klein ook, ergens uitmondt in de zee. In de overgangszone van zoetwater en zoutwater mengen beide wateren zich en hierdoor ontstaat brakwater.

Ten opzichte van elkaar is de Toxotes chatareus een vredelievende vissoort. Enkel grote exemplaren kunnen het elkaar soms moeilijk maken. Ook vissoorten die niet tot de familie van de schuttersvissen behoren, kunnen samengehouden worden in 1 aquarium. Op voorwaarde natuurlijk dat ze zich op hun beurt thuis voelen in een brakwatermilieu. Schuttervissen houden zich het liefst op in kleine groepen. Vandaar dat wij, als wij zouden beslissen deze vissen te houden, er liefst een vijf- tot zestal samenhouden in een aquarium.

Deze schuttervissen zijn uitstekend geschikt om in een paludarium ondergebracht te worden. Een paludarium bestaat uit deels een aquarium met geringe waterhoogte en deels een moeras- en landgedeelte. Het is de kunst om beide gedeelten zodanig te laten overvloeien, dat er als het ware een natuurlijke biotoop ontstaat. Een paludarium dat mooi is ingericht kan een bijkomende dimensie geven aan uw leefruimte.

De schuttersvissen voeden zich hoofdzakelijk met vliegen en insecten die boven het wateroppervlak vliegen. Wist u dat deze schuttersvissen vliegen kunnen vangen die tot 150 cm boven het wateroppervlak vliegen? Ze doen dit door via speciale technieken, water te spuiten naar het insect, dat dan door zijn natte vleugels in het water terecht komt en wordt opgepeuzeld. Als u weet dat er altijd een lichtbreking is in het water, moeten deze schuttervissen echte scherpschutters zijn, zelfs onze vriend en lid van onze club dhr. Roland Van Den Bossche kan hier een puntje aan zuigen.

Ze houden van wat hogere temperaturen dan we gewoon zijn bij onze andere tropische vissen. Het liefst zwemmen ze rond in water dat een temperatuur heeft tussen de 25 en 30 ÃC. Vermits planten in een brakwatermilieu toch moeilijk of helemaal niet te houden zijn, speelt deze hogere watertemperatuur geen rol.

Deze Toxotes chatareus kan een lengte bereiken van een 27 cm en is dus geen klein visje. Een andere soort schuttervis is de Toxotes jaculatrix. Deze soort vindt men terug in de Golf van Aden (Azië), de Indische kustgebieden en van Zuidoost Azië tot Noord-Australië.

Deze soort blijft wel iets kleiner dan de Toxotes chatareus, maar behoort nog altijd met zijn 24 cm tot de grotere vissoorten. Wilt u eens iets anders dan een aquarium, moet u beslist eens een paludarium inrichten. Stelt u zich eens voor: een watergedeelte met een zestal schuttersvissen, een overgangszone met mossen en een landgedeelte met bromeliasoorten en orchideeën. Dit is toch om zot van te worden?

Nieuwsbrief



Ontvang HTML?
catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi
Webdesign.jpgIbus-2018-VOOR-DRUK.jpgStandaert.jpgDebelec.jpgPoisson-dor.jpg
Hayo.jpgBakkerij-Van-Huffel.jpgAquaValley.jpgDHondt.jpgtPassantje.jpgProxy-Delhaize-2018.jpg