Text Size

Olifantsvis bewaakt Brits drinkwater

Olifantsvis bewaakt brits drinkwater
uit De Telegraaf; Nederlands dagblad - Clubblad februari 2000.


De olifantsvis, Gnathonemus petersii, die in West-Afrikaanse rivieren rondzwemt, is een bijzondere verschijning. Het modderige water in stromen als de Niger vertroebelt zijn uitzicht en in plaats daarvan heeft de vis voor zijn oriëntatie de beschikking over een soort elektrisch systeem, dat door spieren rondom de staart gevoed wordt en ongeveer 400 stroomstootjes per minuut uitzendt. Het elektrische gedrag van de olifantsvis is in het begin van de jaren vijftig ontdekt door een bioloog van de Universiteit van Cambridge.

 

Op dit moment zwemmen 20 olifantsvissen rond in een soort privé-zwembadjes, die aangesloten zijn op de Engelse rivier Stour. Het waterleidingsbedrijf van de stad Bournemouth gebruikt deze rivier als "bron" voor drinkwater. Om vervuiling van dit Stour-water op tijd te kunnen vaststellen is de Gnathonemus petersii ingezet. De vis wordt namelijk door de aanwezigheid van vervuilende stoffen elektrisch geactiveerd en gaat opeens meer dan 1000 stroomstootjes per minuut opwekken.
De zwembadjes zijn aangesloten op een computer, die alarm slaat wanneer de olifantsvissen plotseling duidelijk meer gaan "knetteren".
Het is te hopen dat de zwemmende beschermers van het drinkwater in Bournemouth actief blijven en niet voor "kortsluiting" gaan zorgen, omdat ze aan de vervuiling gewend raken.

Aanmelden