Text Size

Hoe fascinerend is het houden van vissen?

Hoe fascinerend is het houden van vissen?
door Henk Janssens - clubblad december 1997

Op het einde van 1992 kreeg ik de kans om een aquarium aan te schaffen van vrienden die toen een restaurant hadden en waar het aquarium in de weg stond. Het betrof een bak van 150 x 50 x 40 cm. Via mijn schoonbroer kwam ik in contact met Etienne De Bie en die zou mij een beetje helpen met het opstarten van mijn bak. Na een bezoekje bij Etienne thuis werd vlug duidelijk wat ik in mijn aquarium zou gaan houden. Ik schafte mij 5 Cyphotilapia frontosa en 5 Neolamprologus leleupi aan. Na de aankoop van de stenen bij Stone West, en het nodige andere materiaal kwam alles op gang. Het aquarium werd door Etienne ingericht en moest dan 5 à 6 weken draaien zonder vissen er in. Intussen werden de gekochte vissen bij Etienne ondergebracht. Na het overzetten voelden ze zich wat onwennig maar dat verdween vrij snel.

Na drie jaar en door een samenloop van omstandigheden (bouwen, veel werk bij mijn job), verloor ik de vissen uit het oog en stierven drie van de frontosas. Moeder de vrouw was daar niet zo tevreden over en zei dat ik beter alles zou weg doen omdat ik toch geen tijd maakte voor mijn vissen. Ik beloofde haar dat dit echter zou veranderen. Na de aankoop van een nieuwe populatie veranderde inderdaad alles, niets was mij nog te veel. Ik ververste wekelijks een vierde van het water, gaf steeds op hetzelfde tijdstip eten, en ja hoor... in augustus '96, vijf maanden na de aankoop zag ik dat er een vrouwtje met kweek zat en de week nadien waren ze met drie. Ondertussen had ik al enkele telefoontjes naar Etienne achter de rug en wist ik inmiddels hoe ik Artemia-eitjes moest uitbroeden. In het totaal had ik 80 jongen en geen enkele daarvan stierf. In november '96 belde ik Etienne (alweer) op om hem mee te delen dat ik een aquarium had gekregen van 2,5 meter en dat er weer drie frontosas in blijde verwachting waren. Etienne was zeer opgetogen en nadat hij samen met Romain was komen kijken naar het nieuwe aquarium met biologisch filter om mij enkele tips te geven, begon ik met de inrichting.

Ik vroeg andermaal aan Etienne om voor de inrichting te zorgen, maar hij had liever dat ik het eens zelf deed, ik zou daar meer voldoening van hebben... en hij had weer gelijk. Na een zestal weken bracht ik de vissen, die intussen al hun jongen hadden uitgespuwd, over naar hun nieuwe omgeving. Al gauw had ik het vermoeden dat er iets niet pluis was, want er zat niet veel beweging in mijn vissen. Het nitrietgehalte was enorm gestegen. Na een telefoontje met Romain gaf hij me de raad om zo snel mogelijk aktief syntraat toe te voegen. Normaal zou alles binnen de 24 uur in orde moeten zijn maar er veranderde niet veel.

Onze voorzitter heeft dan verder inlichtingen genomen en liet mij weten dat ik gedurende 5 dagen elke dag twee emmers water diende uit te halen en daarna met tussenpozen van 30 minuten vier halve emmers (5 liter) vers water toe voegen. Verder moest ik ook een klein potje bodemzand van mijn oude bak naar de nieuwe overbrengen. Dit zou moeten volstaan, en inderdaad na vijf dagen was alles terug in orde.

In februari dit jaar kocht ik nog 2 frontosa's bij en nu zijn er opnieuw vier vrouwtjes in blijde verwachting. Ik heb nu ook het gevoel dat de huidige populatie mij wil bedanken voor de tijd die ik aan hen besteed. Verder wil ik nog iets kwijt over mijn vader. Soms komt hij bij mij voetbal kijken op Supersport (of Eurosport), maar dan kom ik achteraf te weten dat hij er niet veel van gezien heeft, je kan al wel raden waarom.

Zie hoe fascinerend het houden van vissen kan zijn, maar dat hoefde ik jullie natuurlijk niet meer te vertellen, jullie weten dat al langer dan vandaag.

Aanmelden