Text Size

Clea helena of de slaketende slak!

Clea helena of de slaketende slak!

Van Lysebettens Romain voor Aquarianen Gent.

Jawel, geachte lezer, u leest het goed: een slak die op zijn gemak andere slakken op het menu heeft staan. Ook ik was nogal verwonderd en te gelijk ook nieuwsgierig toen onze Pierre me dit weekdier voorstelde. Toch zoals altijd is ervaring op doen de beste leerschool en zodus schafte ik er me een aantal aan en ik kan u nu al mededelen, ze zijn werkelijk heel interessant.

 

Even voorstellen.

Het is een lid van de wulkenfamilie en één van de weinige wulken die zijn hele leven in zoetwaterhabitats doorbrengt. Het zijn geen hermafrodieten, wat wil zeggen dat ze niet tweeslachtig zijn en zodoende behoefte hebben aan een partner om jongen te produceren. Daarom ook een tip hierbij om er steeds bij aankoop je der een aantal aan te schaffen, daar ze ook al niet te productief genoemd mogen worden en deze eieren vallen dan nog meestal ten prooi aan andere slakken.

Eigenaardig is hierbij dat wanneer er geen slakkenslachtoffers meer aanwezig zijn in het aquarium, zij ook de eiafzetting blijken stop te zetten dus ook geen overbezetting aan Clea  helena (vroeger Anentome)!

Behuizing.

Kegelvormig, gerimpeld, bruinbeige-geel huis. Ongeveer 28 mm lang en 15 mm breed. De behuizing zelf is hard en sterk.

Locatie.

Indonesië, Thailand, Maleisië in rivieren, meren, plassen, op zandige en modderige bodems.

Waterkwaliteit.

  • pH: 7,2 tot 8 zeker niet te zacht, ze hebben kalk nodig om hun behuizing op te bouwen
  • DH: vanaf 15
  • Temperatuur: 22 tot 28 Ã‚°C

Ze passen zich heel goed aan in het aquarium. Plantenliefhebbers onder ons kan ik gerust stellen, ze hebben geen rasptong zoals de meeste slakken, maar een zuigmond waarmee ze hun slachtoffers leegzuigen.

Hoe gaan ze te werk?

Ze zijn heel traag en verorberen één slak per dag! Dit gebeurt door hun prooi te grijpen en een soort sonde in het slakkenhuis te brengen, vervolgens zuigen ze de weke massa op. Ze zijn vrij actief en vallen hun slachtoffers zowel alleen als in groep aan, dit zowel onder als boven de bodem.

Om te eindigen dit nog.

Clea helena is werkelijk een aanwinst voor het aquarium! Tot voor kort moesten we ons beperken tot de aanschaf van Botia's en Tetraodonasoorten bij een alarmerende toename van slakken in ons aquarium. Hierbij konden Tetraodons (kogelvisjes) nogal chagrijnig uithalen naar hun medebewoners. Deze Aziatische slak is heel anders; klein, mooi, onschadelijk… maar vooral nuttig! Wa moe nen aquariaan nog mier hebbe!!!

N.B.: in laatste instantie kwam ik ook nog het volgende aan de weet:

  • ze zouden ook planaria en hydras verdelgen;
  • bij het houden van jonge garnaaltjes is het opletten geblazen. Ze worden opgegeten!!!

Aanmelden