Text Size

Aqua Terra Expo, even evalueren

Aqua Terra Expo, even evalueren

Dziepie, Aquarianen Gent.

We waren al lang in de weer en eindelijk was het zover, materiaal klaar maken, zand spoelen en andere voorbereidingen treffen. Voordien waren er al een pak vergaderingen belegd om het zaakje logistiek voor te bereiden. Want beste lezers, een dergelijke aquariumtentoonstelling van het kaliber Aqua Terra Expo (ATE) vergt ongelofelijk veel voorbereiding!

Het heeft heel moeite gekost om sommige clubs aan te zetten tot enthousiasme, op het eerste zicht leek dat te lukken maar in sommige gevallen bleef het bij beloftes, spijtig! Moge het een les wezen voor de toekomst! Andere verenigingen werkten dan weer zeer goed mee en deden meer dan wat er van hun verwacht werd. Onder de enkele verdienstelijke verenigingen stak Aquarianen Gent er torenhoog uit, wij waren talrijk vertegenwoordigd.

Beste lezers bij het aanschouwen van al dit vrijwilligerswerk, dat bovendien nog met veel enthousiasme werd verricht, was ik op sommige momenten echt aangedaan. Ik herinner me nog levendig de laatste maandag, de dag van de afbraak.

Toen ik na het werk kwam meehelpen om de vrachtwagen met materiaal te lossen, dat opgehaald was in Wetteren en terug in het magazijn moest gestapeld worden, zag ik tot mijn grote vreugde een enthousiaste horde medewerkers. Zelfs op die laatste dag hielp iedereen met evenveel enthousiasme als op de dag dat er nog zand moest gespoeld worden, het prille begin van de voorbereidingen voor ATE!

Vele mensen waren ervan overtuigd dat ATE niet mogelijk zou zijn geweest zonder Aquarianen Gent, dit laatste werd zelfs bevestigd door de voorzitter van het BBAT, Ludo Segal, bij de openingsceremonie. Het heeft ons en geen windeieren gelegd. ATE was in meer dan één opzicht een gigantisch succes.

Wij kregen in totaal 90 vivaria te zien, waarvan 26 stuks gebracht door Aquarianen Gent. Het geheel was prachtig op enkele uitzonderingen na, maar ja dat gebeurt op elke tentoonstelling. Een grote opkomst was het streefdoel en daar zijn we aardig in geslaagd, er kwamen niet minder dan 3200 toeschouwers naar onze tentoonstelling.

Wij konden vaststellen dat de bezoekers enorm enthousiast waren over wat zij te zien kregen. Zij zagen dat aquarium houden meer is dan een bokaal met goudvissen verzorgen. Dit laatste vertaalde zich in het aantal mensen die lid werden van één van de deelnemende clubs. Niet minder dan 65 mensen lieten zich lid maken van een aquariumvereniging, waarvan 26 bij Aquarianen Gent.
Hulp! Ons clublokaal wordt te klein!

Langs deze weg wil ik ook alle nieuwe leden verwelkomen, ik hoop dat jullie allemaal veel plezier mogen beleven aan deze hobby. Een tentoonstelling als deze is enorm leerrijk voor iedereen, niet alleen voor de toeschouwer maar ook voor de exposanten.

De vivaria waren respectievelijk ingedeeld in het werelddeel van waar hun inhoud afkomstig was. Vele aquaria waren stuk voor stuk een benadering van de biotoop waar de vissen vandaan kwamen. Aquarianen Gent hebben zich tot doel gesteld om zoveel mogelijk de natuurlijke omstandigheden te imiteren van de niche waar de vissen vandaan komen.

Uiteraard zijn we er niet echt fanatiek in, het oog wil ook wel wat, de echte leefomstandigheden van tropische vissen zijn soms minder oogstrelend. De oorzaak van dit laatste is dikwijls het troebele water in tropische rivieren, wij houden onze bakken uiteraard helder.

Andere verenigingen nemen het soms niet zo nauw en werken dikwijls met hybriden in plaats van vissen met natuurlijke kleuren en vormen, uiteraard hebben we daar niets tegen, iedereen doet wat hij zelf wil. Zolang de gezondheid van de dieren niet in het gedrang komt, is er eigenlijk niets mis mee.

In ieder geval moet een expositie als ATE de beginnende aquariaan op weg helpen om zijn hobby op een verantwoorde manier uit te oefenen. Het is uiteindelijk niet de bedoeling om elke maand naar de viswinkel te stappen om weer eens een lading vissen en planten te kopen, omdat de vorige het lieten afweten. Daarom zijn we ook zeer tevreden met de aanwinst van de nieuwe leden, uiteindelijk zullen zij ook bijdragen tot het voortbestaan van onze hobby, bijgestaan door hun club en ervaren rotten in het vak.

Op elke tentoonstelling leer je iets bij, de één doet het zus, de ander doet het zo. Ikzelf heb hiertoe nog niet zoveel geëxposeerd maar ik zie al uit naar de volgende gelegenheid. De ideeën die ik op ATE heb opgedaan, wil ik realiseren op Aquariana 2007.

De bestuursleden van Aquarianen Gent zijn ondertussen gestart met de voorbereidingen van iets wat echt groot moet worden, een tentoonstelling die op zijn minste ATE moet benaderen, zo niet nog beter, namelijk "AQUARIANA 2007".

ATE had circa 3000 bezoekers, op Aquariana 2007 verwachten we er minimum 3x zoveel! Dit laatste is zeker geen utopie want de vorige edities waren ook al zeer succesrijk.

Ten slotte nog een woord van dank aan de vele medewerkers en een hartelijk welkom aan al onze nieuwe leden.

Hou ze zwemmend!

Aanmelden