Text Size

Bondsdag 15 september 2007

Bondsdag 15 september 2007

Pierre Haeck, Aquarianen Gent

Hoewel ondergetekende ook geen enkele ambitie of kwaliteiten heeft, die mij tot verslaggever zouden kunnen benoemen, werd ik aangeduid (Chinese vrijwilliger dus) om van bovenstaand evenement een verslagje te schrijven. Wat doet een mens dan: achter de pc en tikken maar.

Wat er aan vooraf gaat:
Meer dan anderhalf jaar geleden werden er al voorbereidingen getroffen voor onze 4de editie van Aquariana 2007. Alles leek nog zo ver weg, maar toch ook zo dicht bij. Toen iemand (zal Romain geweest zijn) opperde om ook ineens maar de BBAT bondsdag te organiseren, kwestie van een beetje in gang te blijven: we waren toch bezig. Aquarianen Gent zit toch meestal stil (sic). Eigenlijk geen slecht gedacht en dat het iets speciaals zou moeten worden, daar twijfelde niemand aan.

Maar ja, wat kan je speciaal maken aan een bondsdag, met de verplichte officiële gedeelten kan je niet veel afwijken. Een voorstel kwam er in de vorm van: "Laten we de bondsdag laten doorgaan op tram 1"€(ja, 't is ook iets hé). Toen kwam onze Romain (hij weer) met een ander voorstel op de proppen: een boottocht op de Leie. Hij kreeg hierbij heel wat oppositie te verwerken. Een serieus prijskaartje hing er namelijk aan, zo bleek. Dan maar naar alternatieven gezocht en onze Romain steeds maar weer de gezelligheid en de vriendschapsbanden naar voor trekken die daar op "Das Boot" konden aangewakkerd worden. Iets anders werd er niet gevonden en toen besloten we maar om voor een keer zijn gedacht te doen en de boot te boeken voor 15 september. Hopende natuurlijk dat er genoeg deelnemers zouden zijn, er was plaats voor 180 man aan boord. Veel te veel dus, dachten wij.

Een ander probleem waren de sprekers. Iedereen heeft iedereen al eens gehoord en veel nieuws was er eigenlijk niet onder de zon, tenzij Prof. Dr. Adriaens nog eens wou komen spreken. Zoals iedereen weet draagt hij de Aquarianen Gent een zeer warm hart toe en hij was direct akkoord om op de BBAT bondsdag een voordracht te komen geven: "Aquaristiek, vloek of zegen?".

En nu nog een andere spreker vinden. Ondergetekende kende ook wel iemand. Dr. Koen Van Houtte was ook meteen bereid zijn medewerking te verlenen met een voordracht getiteld "Algen anders bekeken". Zo dat was van de baan, probleem alweer eens opgelost. Nu voor het officiële gedeelte hadden wij weinig of geen probleem, dat ligt sowieso vast, enkel de planning op punt zetten en daarmee was de kous af? Nee, nee dat denk je maar. Onze Johan had ook nog wat in petto; terwijl we toch bezig zijn kunnen we ineens ook nog maar eens "het bekwaamheidsattest" inrichten, maar dan wel op 22 september. Hoe dat verlopen is kan ik op het moment van dit schrijven nog niet vertellen want het moet nog doorgaan.

En nog was het niet gedaan want onze voorzitter had nog wat in petto. Hij vroeg de toelating om iets uit te fratsen en dit moest zeker binnen het bestuur blijven en het bestuur stemde met veel plezier in want wij zouden natuurlijk in de brokken delen. Het ging om een weddenschap met als inzet een bakje Westvleteren en daar doet een mens al veel voor hé.

Zo we zijn nu al een paar maanden later en de inschrijvingen voor de BBAT bondsdag lopen stilaan maar traag binnen. Een beetje onder onze verwachtingen: wij hadden zo gehoopt op een 140 à 150 deelnemers, zijnde een stukje meer dan de vorige jaren maar ja, er was ook onze Aquariana 2007 en dat zou toch wat volk met zich meebrengen. Op een van de laatste vergaderingen was de stemming zo een beetje down, slechts 85 ingeschrevenen op dat moment, een beetje triest ondanks al onze inspanningen. Een beetje later zag het er al wat rooskleuriger uit, 141 inschrijvingen, goed te noemen dus. Romain (hij weer) had de smaak van het wedden te pakken gekregen en zei: "wedden veur sjampagne da diene buut vol goa zitten?". Deze weddenschap werd met veel plezier aangenomen door de overige leden; dat kon toch niet. Waar ging hij die vandaan halen? Een paar dagen later mocht ik naar de rederij bellen met de vraag of ze soms nog een bootje vrij hadden, want we zaten toen al aan 236 deelnemers (daar ging onze champagne). Dit bleek niet mogelijk dus en de mensen doen volgen in een roeibootje kon ook moeilijk. Dikke pech dus voor diegenen die wat te laat ingeschreven hadden. De bondsdag konden ze wel meemaken, hoewel Auditorium 4 maar 202 zitplaatsen heeft en het dus trappenzitten zou worden!


De BBAT bondsdag 15 september 2007 ter gelegenheid van AQUARIANA 2007.
Afspraak met de dames en de bestuursleden om 6h45 (en dat de dag na de openingsreceptie), waar haalt hij het? Iedereen op post dus en hier en daar nog wat schoonheidsfoutjes wegwerken en nog wat organiseren. Ik denk dat het zweet in ieders schoenen stond want waar gingen wij al die mensen opvangen... er was maar plaats voor 80 man in de cafetaria. Een goede aquariaan is echter ook inventief en de stoelen en tafels werden gestapeld, dus meer ruimte.
7h55: de eerste bezoekers is er al en ze bleven maar komen.
8h30: onze beide sprekers arriveren ook. Oef, die zijn er toch, het zweet begint van Romain zijn rug te lopen.
8h45: met een paar mensen beginnen we de bezoekers naar het auditorium te leiden.
9h02: Onze voorzitter heeft de eer en het genoegen de BBAT bondsdag van start te schieten en op welke manier... het zweet liep in beken van zijn rug! Hij stond te trillen zoals een esp en na zijn eerste verwelkoming zei hij:
"Excuseer Dames en Heren maar ik zweet zodanig dat ik mij eerst wat anders ga aantrekken" (dit was met mij afgesproken). Onze bondsvoorzitter ging direct inspringen maar ondergetekende was wat rappen. Ik wist wat hij niet wist. Het deed toch wat raar om zo voor een hoop mensen te staan en het schijnt dat ik gepraat heb maar zonder veel te zeggen!
Hoe dat hij het gedaan heeft weet ik niet maar in minder dan een minuut stond hij daar terug, maar nu op blote voeten en met de Stroppendragerspij met strop aan, als rasechte Gentenaar. Iedereen hilarisch natuurlijk en Joris een bak Westvleteren armer en wij delen in de brokken. Dan was het de beurt aan de bondsvoorzitter om iedereen te verwelkomen en het eerste gedeelte van de academische zitting te leiden.
Iets vroeger dan gepland kon de eerste lezing aanvatten.
9h50: Lezing door Prof. Dr. Dominiek Adriaens: "Aquaristiek, vloek of zegen?".
Op een heel verstaanbare manier en met hier en daar de nodige kwinkslagen vertelde hij ons hoe sommige vanggebieden (meestal zeewater) gewoon verwoest werden. Door het gebruik van onder ander cyanide en andere chemicaliën. Een lezing die door iedereen heel sterk geapprecieerd werd. Velen hun ogen zijn open gegaan.
En dan was er koffie!
10h35 tot 11h05: koffie (of iets anders). We waren dus nog altijd iets voor op ons schema.
11h10: Lezing door Dr. Koen Van Houtte: "Een andere kijk op algen".
Weer zo een knaller. Ook deze man verstaat de kunst om in mensentaal te spreken. Na zijn lezing hebben velen inderdaad een andere kijk gekregen op de "gehate algen". Eigenlijk is het simpel, leer ze aanvaarden en je hebt er geen last meer van. Zo is het niet maar we moeten ze aanvaarden, het zijn tenslotte planten of schep in je biofilter een zo gunstig mogelijk klimaat en ze pakken hun biezen en verhuizen... naar je biofilter. Ondertussen weet ik dat Koen zijn agenda vol staat met voordrachten die hij gaat geven in het Vlaamse land.


11h55: nog altijd 5 minuten voor op ons schema, Academische zitting deel 2: 60 jaar Aquariumwereld.
Freddy Haerens schetste hier aan de hand van een presentatie het voorbereiden, verbeteren, samenstellen, enz… van ons gelieft tijdschrift. Chapeau voor de mensen van de redactie (toevallig zit daar toch ook ene voorzitter van Aquarianen Gent in zeker (juist, hij weer)) want zoiets elke maand, jaar in jaar uit verzorgen is niet niets (het zweet loopt mij hier langs alle kanten af en dit is maar 1 artikeltje). Proficiat mannen!
12h30: En ja om stipt 12u30 liep ook deze zitting af, precies 5 minuten voor op ons snelste schema, beter kon dus niet! Dus nu op pad naar de Bijlokekaai onder begeleiding van 4 parapludragers (nee niet voor de regen maar om herkend te worden) waar we aan boord gingen van "Das Boot".
13h00: (zoals voorzien) gooide de kapitein de trossen los voor een tocht op de Leie. Iedereen was al vlug in gesprek. Het onderwerp: de bondsdag, de lezingen, Aquaristiek enz.... en de tongen werden nog losser toen het aperitief ten tonele verscheen. Op het achterdek een 'krioeling' van je welste, het zonnetje was van de partij. Iemand eieren naar de Arme Claren gebracht misschien?
Een beetje later was het etenstijd; een frisse Breughelschotel liet zich heerlijk smaken, ondertussen genietend van het voorbij schuivend prachtig landschap en de mooie huizen langs deze kronkelende Leie, de tongen werden losser en losser. Iedereen was in een heel goed humeur en voor ons kon de dag echt niet meer stuk.
Ook niet toen de boot onze opstapplaats lustig voorbij voer, een klein smetje. Maar zoals we gewoon zijn bij de Aquarianen Gent! Een probleem? Oplossen maar! Een telefoontje volstond om een paar minder kwieke deelnemers met de wagen naar onze tentoonstelling te brengen.

Dan als laatste punt op de agenda: bezoek aan AQUARIANA 2007. Men hoorde niet anders dan oe's en aaah's en van "schuune"€over "skone" naar "mooooooooooooi" enz.! Gelukwensen en proficiats alom.

Samengevat, het was een prachtige dag!
Nu hop naar AQUARIANA 2012 en zoals er in 2002 al geschreven is: hoe gaan de Aquarianen Gent volgende keer beter doen? Wel volgens mij was het beter dan 2002, wat gaat dat worden in 2012?

Aanmelden