Text Size

Phenacogrammus interruptus - Congozalm

PHENACOGRAMMUS INTERRUPTUS
door Erik Lievens, Clubblad mei '95.

Phenacogrammus_interruptus_1.JPG

Velen onder U zullen zich herinneren van een vorig artikel dat de congozalm tot mijn lievelingsvissen behoort. Het betreft een Afrikaanse zalmsoort die zoals de meeste Afrikaanse zalmen, grote schubben heeft.

In ons aquarium kan hij een lengte bereiken van 8 cm, terwijl in de natuur lengtes van 13 tot 14 cm niet ongebruikelijk zijn. Zijn schoonheid wordt gekarakteriseerd door zijn sterk iriserende schubben die bij onrechtstreeks invallend zonlicht het sterkst tot uiting komen. De flanken van het mannetje zijn glanzend groenachtig blauw, geel of soms violet. De rug is bruinachtig, rug- en staartvin zijn grijs, waarbij de aars- en staartvin op hun beurt nog met een witte rand zijn omzoomd.

Het vinnenstelsel bij het mannetje, met zijn verlengde vinstralen, is schitterend en vindt haar gelijke niet. Denk bijvoorbeeld niet dat de staartvin bij het mannetje aan vinrot lijdt. Deze is zodanig uitgerafeld, dat het lijkt of deze aan het degenereren is. Dit is geenszins het geval. Hij is zeer diep ingesneden, doorzichtig en wappert als een siervlag achter hem aan.

Bedenk dat de congozalm ook tot de familie der scholenvissen behoort en dat hij moet gehouden worden met minimum van een 10-tal exemplaren van dezelfde soort. Gezien er verschillende soorten congozalmen bestaan is het aangewezen om een bepaalde soort te houden, zoniet gaat de eigenheid van de school verloren en zullen zij zich niet als dusdanig gedragen. Congozalmen houden zich op in de middelste en bovenste waterlagen. Zelden zullen ze zich naar de bodem begeven, tenzij ze een levende worm op de bodem bespeuren.

Wilt U deze vissoort in een optimale gezondheidstoestand zien, geef hem dan zoveel mogelijk levend voer. Watervlooien zijn voor hem een delicatesse, ook rode muggelarven en artemia zijn een goede afwisseling. Wat ik nu ga neerschrijven zal menig liefhebber de haren te berge doen rijzen. Deze vissoort houdt van eendekroos. Spijtig genoeg vermenigvuldigt dit plantje zich zodanig snel, dat onze congozalm dit niet meer de baas kan. Wij zijn genoodzaakt om regelmatig een gedeelte van dit groene tapijt af te scheppen. Wij moeten toch iets over hebben voor onze vissen, of niet soms?

Het nakweken van deze vissoort is niet zo eenvoudig. In de eerste plaats zal onze watersamenstelling aan de normen moeten voldoen. Een pH langs de zure kant (5 - 6) en een hardheid van ongeveer 8 °DH strekt tot aanbeveling. Filteren over goede turf kan een oplossing zijn om aan deze waarden te voldoen.

Congozalmen houden van wat stroming in het water en een krachtige filter is een aangewezen hulpmiddel. Als ze zich in hun nopjes voelen, dan zal de gehele school achter en naast elkaar hangen, met de kop tegen de stroming in. Af en toe schiet er eens een exemplaar weg, namelijk om een indringer te verjagen, of om iets eetbaars op te vangen.

Kenmerkend voor deze vissoort zijn hun, in verhouding met hun lichaam, zeer grote ogen die iets buitenwaarts gericht staan.Het is geen uitzondering dat bij het uitvangen of inbrengen van deze vissoort, er beschadigingen ontstaan aan hun ogen. Daardoor hangt er als het ware een witte schijn boven de pupillen. Geen nood, na enkele dagen verdwijnt dit wel.

Hun lichaam is zijdelings samengedrukt wat niet wil zeggen dat ze een ingevallen buik mogen hebben. In "Tomey" termen gesproken dienen ze body te hebben.

Ik heb in ieder geval reeds veel plezier en bewondering ondervonden van deze vissoort en hoop dat U door dit artikel ook aangezet wordt om deze vis te houden.

Aanmelden