Text Size

Fundulopanchax sjoestedti

Fundulopanchax sjoestedti

Erik Lievens, Aquarianen Gent

Probeer het ineens uit te spreken. Zeg het eens in het Gents of lees het fonetisch. Ik ben ervan overtuigd dat u telkens over uw tong zult struikelen. Het is een visje (vis) dat met zijn 12 cm lengte niet tot de kleinste killivissen behoort. Het is een gemakkelijk te houden soort. Er zijn heel weinig vissen die in de historiek van de vissenwereld zoveel namen gekregen hebben als deze Fundulopanchax sjoestedti.

In de loop van de tijd is hij onderverdeeld geweest in vier geslachten: Fundulus gularis, Aphyosemion coerullum, Fundulopanchax caerulus en Aphyosemion sjoestedti. Het is een Afrikaanse killivis die men terugvindt langs de kuststreken van Nigeria en het westen van Kameroen. In zijn natuurlijke omgeving komt hij voor in meertjes, plassen en riviertjes die in het zomerseizoen behoorlijk wat water bevatten.

De familie van de killivissen zijn bij ons ook bekend als seizoenvissen. Tijdens het regenseizoen planten deze vissen zich voort, terwijl in de zomer, in perioden van grote droogte, deze vissen jammerlijk afsterven door gebrek aan water. In onze aquaria leven deze vissen heel wat langer omdat ze uiteraard bestendig water rondom zich hebben. Worden ze in goede omstandigheden gehouden, dan kunnen ze 3 tot 5 jaar oud worden. In de natuur kunnen ze zeer hoge temperaturen verdragen. Om hun levensduur in aquariumomstandigheden te verhogen is het raadzaam de temperatuur niet boven de 24,5 °C te laten komen. Het water waarin ze leven heeft een lage zuurgraad (pH beneden de 6,5) en bevat weinig mineralen.

Mits het toedienen van gevarieerd voedsel in combinatie met vitaminen en mineralen, gaan deze killivissen uitgroeien tot robuuste exemplaren. Als wij hun uiterlijk eens bekijken, dan zien wij dat de mannetjes 6  - 9 verticale rode banden lopen hebben achteraan hun vissenlichaam. Ter hoogte van hun kop en het voorste gedeelte gaan deze banden over in rode vlekken of punten. Als we heel goed kijken merken wij dat hun grondkleur een metaalblauwe schijn heeft. Hun vinnenstel is bijna even indrukwekkend als bij de regenboogvissen. Hun caudale vin (staartvin) bevat alle kleuren van de regenboog. Hun rugvin is groen of oranje omrand, gecombineerd met rood met enkele blauwe of groene afdrukken langs de binnenzijde, om dan terug over te gaan in rood. Jullie begrijpen het al: een kleurbeschrijving geven van deze killivis is haast ondoenbaar.

Van deze killivissoort zijn er een aantal varianten bekend, afhankelijk van hun vindplaats. Helaas zijn de vrouwtjes van deze varianten heel moeilijk te herkennen, waardoor het heel moeilijk wordt om kruisingen te voorkomen. De vrouwtjes zijn heel wat minder fraai gekleurd dan de mannetjes en zijn ook heel wat robuuster. De vinnen van de vrouwtjes zijn kleiner en afgerond. De grondkleur van hun lichaam is olijfgroen met rode puntjes.

Om deze Fundulopanchax sjoestedti te houden, hoeven wij geen groot aquarium op te zetten. Wel moeten wij zorgen voor een vrije zwemruimte. Het zijn vreedzame vissen die elkaars nabijheid kunnen verdragen. Ze schrikken er zelfs niet voor terug om relaties aan te gaan met andere seksgenoten. In de natuur moeten ze zich natuurlijk haasten om een relatie aan te gaan. Enkel het regenseizoen biedt hen de mogelijkheid om zich voort te planten. Vanaf dat ze 4 cm groot zijn beginnen ze al een seksueel gedrag te vertonen. Als ze beginnen te baltsen moeten wij, als aquariumliefhebber, er wel vlug bij zijn en een kweekbakje opstellen. Om het jongbroed groot te brengen moeten wij onze watersamenstelling wel gaan aanpassen. De pH houden wij bij voorkeur tussen de 6,5 en 7. De temperatuur trachten wij beneden de 24 °C te houden.

Deze killivis is een allesvreter. Hij houdt vooral van levend voer zoals muggenlarven en pekelkreeftjes en heeft ook geen schrik om een kleine regenworm te verschalken. Kunnen wij hem dit niet aanbieden, dan stelt hij zich ook tevreden met diepvriesvoedsel en granulaten. Ze houden ook van een regelmatige waterverversing. Grote temperatuurschommelingen zijn uit den boze.

Om met deze vissen te kunnen nakweken moet men in de eerste plaats ervoor zorgen dat het ouderpaar in een uitstekende conditie is. Eigenlijk zou men twee bakjes van elk 30 liter moeten opstellen. Een bakje doet dan dienst als kweekbak voor het jongbroed, in het tweede bakje brengen wij het ouderpaar in goede conditie. In beide bakjes hoeven we geen bodemsubstraat te plaatsen, dit vergemakkelijkt het weghevelen van het vuil. Een luchtpomp kan vermijden dat er zich een filmlaag vormt op het wateroppervlak. In beide bakjes is eveneens een regelmatige waterverversing noodzakelijk.

Houdt er wel rekening mee dat u uw aquarium goed moet afdichten. Deze vissen schrikken er niet voor terug om andere, weliswaar droge oorden op te zoeken. Dit kan toch niet de bedoeling zijn. Ze zijn niet zo gelukkig als ze in stromend water terecht komen. Daarom is er ook geen filter nodig met een grote filtercapaciteit. Een extra luchtpomp is ook niet noodzakelijk.

Als beplanting hebben wij vrije keuze, op voorwaarde dat we zorgen voor een al eerder vernoemde zwemruimte. Wat javamos kan als afzetsubstraat bevorderlijk zijn voor het aanzetten tot kweek.

De Fundulopanchax sjoestedti is een heel mooie killisoort die, als jullie eraan geraken, jullie op heel veel manieren zal boeien. Ik zou zeggen: DOEN

Aanmelden