Text Size

Nannaethiops unitaeniatus

Nannaethiops unitaeniatus

Erik Lievens, Aquarianen Gent


Wat een prachtig visje! Het zijn niet zijn flamboyante kleuren die de aquariumliefhebber boeit, maar wel de vele reflecterende schubben op zijn vissenlichaam. Gezien dit visje zelden in de vakhandel aangeboden wordt, is het een rariteit en is het voor ons, aquariumliefhebbers, een uitdaging om dit visje te houden.

Het is een schuchtere vissoort die houdt van een rustige omgeving. Komt hij bijvoorbeeld in een aquarium terecht waarin een school congozalmen zwemt, dan zal men van de aanwezigheid van de Nannaethiops unitaeniatus niet veel merken. Zij zullen zich verstoppen achter het plantenbestand en/of kienhoutwortels. Alles is echter relatief. Na verloop van tijd, wanneer ze hun omgeving gewoon zijn en als er bijvoorbeeld veel beweging is in de ruimte waar het aquarium staat, zullen deze visjes ons niet meer gaan beschouwen als hun predatoren maar als hun verzorger die hen op tijd en stond wat eten toestopt.

Om een schooltje van deze vissen te houden hoeven wij geen groot aquarium te bezitten. Een "bakske" van 80 liter is al voldoende. Hoewel, het zijn heel goede zwemmers waardoor een aquarium met een groter volume ook niet zou misstaan. Daar waar bij de meeste van onze tropische vissoorten het mannetje groter is dan het vrouwtje, is dit bij de Nannaethiops unitaeniatus niet het geval. Het vrouwtje kan een lengte van 7 cm bereiken daar waar het mannetje "maar" 6 cm wordt.

Om ons aquarium in te richten kunnen wij gebruik maken van kleine substraatplanten zoals Anubias nana welke we vaststeken tussen kienhoutwortels. Op die manier kunnen wij onze visjes blijven observeren. Gezien de planten met rust gelaten worden kan men vrij kiezen tussen verschillende plantensoorten. Opletten, ze verschuilen zich graag. Planten zoals Myriophyllum en Rotala walllichi zijn zeer geschikt. Wat de reflecterende vinnen nog meer tot hun recht laat komen is de aanwezigheid van wat drijfplanten.

Belangrijk is de samenstelling van het water. Zeker als wij met deze visjes willen kweken. Water met een lage hardheid en een licht zurig karakter is zo goed als een must. Dit betekent dat de GH zeker niet hoger mag liggen dan 10° en de zuurgraad (pH) rond de 6 moet liggen. Houden wij deze waarden niet aan, dan zullen deze visjes hun mooi schubbenkleed niet laten zien.

De temperatuur houden wij tussen de 25 à  27 °C. Een goede waterhuishouding en een juist voedingsaanbod zorgen voor huamern optimale conditie. Levend voer staat op het hoogste niveau van hun menu. Rode muggenlarven, Mysis, watervlooien en Artemia zijn hun voornaamste voedselbronnen. Droogvoer wordt met heel veel tegenzin genomen en wordt doorgaans terug uitgebraakt. Tubifex moet worden vermeden gezien deze heel wat onzuiverheden kan bevatten. Opletten voor overvoederen, het zijn gulzige beestjes! Vooral als de vrouwtjes in blijde verwachting zijn en juist gegeten hebben, kunnen zij eruit zien als pompoenen met hun opgeblazen lichaam (lijk sommige Gentenaars na de "Gentsche fieste"¢).

De Nannaethiops unitaeniatus kan perfect samengehouden worden met Epiplatys- en Aphyosemion-soorten. Mannetjes hebben een oranjerode rug- en staartvin, afhangend van de inrichting van ons aquarium.

De Nannaethiops unitaeniatus zijn op hun mooist tijdens de baltsperiode. Dus, kweken maar!

Aanmelden