Text Size

Alfaro cultratus

Alfaro cultratus

AM124 Alfaro cultratus

Neen, niet zoals de naam het laat vermoeden, is dit geen bekend Italiaans automerk, maar wel een vissoort die zelden te vinden is in de doorsnee aquariumzaken. Kan dit een belemmering zijn voor ons, aquariumliefhebbers? Helemaal niet, integendeel! Het is een uitdaging voor ons om op zoek te gaan naar deze vissoort.

Het is een heel interessant visje om te houden, vooral omdat het geen speciale eisen stelt aan zijn omgeving. Er is echter één voorwaarde waaraan moet voldaan worden: onze waterhuishouding moet van goede kwaliteit zijn. Dit is echter een eigenschap die geldt voor al onze tropische vissen.

Deze Alfaro cultratus is uitstekend geschikt om te houden in een beplant aquarium. Deze vissoort behoort tot de familie van de Poeciliidae. Bekijken wij hun gonopodium dat in verhouding met de grootte van de vis enorm groot is, dan kunnen wij haast met grote zekerheid stellen dat wij met een levendbarende vissoort te maken hebben. Het onderscheid tussen een mannetje en een vrouwtje is hierdoor vlug gemaakt. Hun lichaam is sterk afgeplat, te vergelijken met de prachtige regenboogvissen. Vissen met een afgeplat lichaam komen meestal voor in kleine, snelstromende riviertjes. Op die manier ondervinden zij minder weerstand van het kolkende water. Zij zijn perfect samen te houden met de door ons bekende Xiphophorussoorten. De natuurlijke habitat van de Alfaro cultratus is Centraal-Amerika, meer bepaald de regio Nicaragua, Costa Rica en Panama.

Ooit heeft iemand deze vis de bijnaam pelikaanvis gegeven. Met een beetje fantasie kunnen wij de vorm van de Alfaro cultratus vergelijken met de bek van een pelikaan. Het liefst houden wij deze vissoort in een schooltje van een 15-tal exemplaren. Het is een heel goede zwemmer, dus moeten wij zorgen voor een ruime zwemruimte. Zij zwemmen graag tegen de stroming in. Een ruim bemeten filter is dus meer dan noodzakelijk. Kunnen wij deze niet plaatsen, dan kan een bijkomend circulatiepompje heel nuttig zijn. Het zijn heel levendige visjes die voortdurend in de weer zijn en steeds achter elkaar aanzitten. Een regelmatige waterverversing is meer dan noodzakelijk. Ververs echter niet te veel in één keer. De Alfaro cultratus is immers heel gevoelig voor bacteriologische infecties.

Het vrouwtje kan tot 8 cm groot worden, terwijl het mannetje met zijn 6 cm heel wat kleiner is. Afhankelijk van de lichtinval kan hun lichaam fel of donker gekleurd zijn. Opvallend zijn de iriserende puntjes op hun lichaam die best te vergelijken zijn met de diamantjes van de Moenkhausia pittieri ( de diamantzalm).

Om met deze vissoort te kweken is het aangeraden een koppeltje onder te brengen in een speciaal voor hen ingericht aquarium. Deze hoeft niet groot te zijn, een bakje van 80 liter volstaat. Als bodembedekking kunnen wij gebruik maken van gewoon rijnzand. Dit kweekbakje voorzien wij van een rijke beplanting waarbij wij gebruik maken van een stevige tros Ricia. De jonge visjes verschuilen zich graag tussen deze plantensoort en voelen zich beter beschermd tegen de aanvallen van, jawel, hun ouderpaar. Aan de watersamenstelling moeten wij weinig aandacht besteden: gewoon water uit de kraan volstaat. De temperatuur houden wij op 25 Ã‚°C. Het duurt niet lang vooraleer het koppeltje beginnen te baltsen. Het mannetje zwemt in rondtrekkende bewegingen rond het vrouwtje. Hij tracht het vrouwtje tot paren aan te zetten door met zijn lange vinnen tegen het hoofd van het vrouwtje aan te wrijven. Een prachtig spektakel om te zien in het kristalheldere water. Als de paring is gelukt kan het vrouwtje 10 tot 35 jonge visjes afleggen die bij hun geboorte 8 mm groot kunnen zijn. Eenmaal de jongen geboren zijn, moeten wij het ouderpaar verwijderen uit de kweekbak. De jonge visjes zijn immers heel fragiel en heel kwetsbaar en zijn voor hun ouders een gemakkelijke prooi. Het vrouwtje krijgt terug een afgeplat lichaam zo plat, dat het lijkt op het blad van een scheermesje.

Als voedsel eten de volwassen vissen het liefst rode muggenlarven. Jonge visjes houden het liefst van artemianaupiën. Naast rode muggenlarven zijn zij ook niet vies van onder andere droogvoer, diepvriesvoer zoals watervlooien (Daphnia), artemia, cyclops enz.

Als u zich de moeite wil getroosten om op zoek te gaan naar dit prachtige visje, dan zult u er veel plezier aan beleven als ze rondzwemmen in uw aquarium. Ik persoonlijk, zou er zelfs een reisje naar Centraal-Amerika voor over hebben.

Erik Lievens, Aquarianen Gent

Aanmelden