Text Size

Van verloren gegane interesse...

Van verloren gegane interesse naar vol enthousiasme
Door Inge De Kesel , Clubblad april 97.

Na enkele maanden verminderde interesse en twijfel over het stoppen met het aquariumhouden besloot ik om ons aquarium van 2 meter lang, 70 cm diep en 65 cm hoog, terug op te starten. Het speelde al een tijdje in m'n hoofd om eens Cyphotilapia frontosa te houden.

Een ideale bak, en inrichtingsmateriaal daarvoor hadden we dus al, nu nog de vissen zelf. Mijn man en ikzelf hebben eerst eens ons licht opgestoken bij Etienne De Bie, omdat we wisten dat die ook in het bezit is van C. frontosa's.

We mochten zijn aquarium gaan bekijken om te zien of we wel overtuigd waren om zulke beest(jes)en te houden en te verzorgen. Bij zulke mensen moet je zijn om je ietwat verloren gegane interesse terug aan te wakkeren. Na ons bezoek aan deze vrij rustige, sierlijke vissen stond ons besluit vast. We wilden en zouden C. frontosa's houden.

Na enkele telefoontjes aan onder andere onze eigen voorzitter (waarbij ik van de gelegenheid gebruik zou willen maken om hem te bedanken voor de ontelbare keren dat we hem mochten "lastigvallen") wisten we al heel vlug waarnaartoe. Het werd Aquawiet, de winkel van Wilfried van der Elst. Bij wie anders konden we beter af zijn dan bij hem ? Wij dus van Kortrijk naar St-Job-in-'t Goor, voorbij Antwerpen, en terug, om onze viskes te halen. Hij had twee soorten zitten, de Cyphotilapia frontosa van Burundi en de C. frontosa van "Mpimbwe" (de laatste nieuwe soort). We kozen voor de "Mpimbwe". Het waren er negen van een 5 à 6-tal cm. en het was bovendien ook nog kweek van wildvang. De C. frontosa van Mpimbwe lijkt sterk op de C. frontosa van Burundi ; hij heeft ook zes banden, maar hij krijgt een blauwere lichaamskleur.

Samen met een 6-tal Neolamprologus leleupi werden ze in het aquarium gezet. Eerst was er nog wat twijfel, nemen we nu die N. leleupi of die Julidochromis regani "Kipili".

Omdat de J. regani ook strepen heeft dacht ik dat het contrast van die felgele N. leleupi's met die gestreepte C. frontosa's mooier zou ogen qua kleurcontrast (kwestie van persoonlijke smaak). Na twee dagen zijn de C. frontosa's nog steeds wat onwennig. Af en toe zwemmen ze eens rond om de omgeving wat te verkennen, maar als er iemand in de buurt van het aquarium komt, schieten ze weg naar hun schuilplaats tussen de maanstenen. De N. leleupi's daarentegen zwommen al van het eerste moment goed rond.

De eerste twee dagen zwommen de C. frontosa's steeds in groep. Zwom de ene naar links, de hele bende volgde, zwom hij terug naar rechts, ze volgden opnieuw. Een mooi schouwspel was dat. Nu is het al wat verminderd. Ze zijn al wat meer verspreid in het aquarium en ze eten ook goed, wat de eerste dag niet het geval was. Ze waren waarschijnlijk wat gestresseerd door het transport, de volledig andere omgeving, enz... Nou ja, hoe zoudt ge zelf zijn ?

Zo zie je maar, als je interesse voor de aquaristiek afneemt zonder dat je het eigenlijk zelf wilt, neem dan best contact op met iemand van het bestuur, en het zal zeker niet lang duren voor je de "microbe" terug te pakken hebt. Ik ben zelfs terug beginnen kweken met mijn Malawi's, hetgeen ik gedurende een lange tijd ook niet meer deed.

Van harte bedankt aan het bestuur voor hun inzet, en de stimulans die ze je kunnen geven. En ook nog een grote merci aan Wilfried van der Elst voor de sympathieke steun.

Aanmelden