Text Size

Cyphotilapia frontosa

Cyphotilapia frontosa

André De Jonghe, Aquarianen Gent

Dit is zonder twijfel, één van de prachtigste vissen van het Tanganyikameer. Ondanks zijn grootte, tot 30 cm lengte, kan deze cichlide gehouden worden in tamelijk kleine bakken; het gaat hier immers om een erg rustige, sterke cichlide. Een aquarium met een inhoud van 300 liter is wel het absolute minimum; zij moeten toch eens in staat zijn om hun vinnen te strekken.


Ongeveer 25 jaar geleden, hield ik vijf volwassen dieren, twee volwassen mannen en drie volwassen vrouwen, in een aquarium van 150 cm lengte, 40 cm diepte en 60 cm hoogte. Ik heb nooit problemen gehad met deze dieren, zij gingen zelfs regelmatig over tot voortplanting. Wel vond ik regelmatig water naast het aquarium, deze natte plek op de vloer was niet te wijten aan een lek in het aquarium, maar aan het feit dat de mannetjes graag eens hun vinnen strekten. Mijn Burundi’s zitten in een aquarium met een inhoud van 600 liter en de Blue Zaïre- variëteit heeft een aquarium van 1050 liter inhoud ter beschikking.

Het belangrijkste kenmerk van de frontosas is hun impressionante voorhoofdsbult, die vooral bij de volwassen mannetjes sterk ontwikkeld is. De vrouwelijke volwassen dieren zijn merkelijk kleiner dan de mannetjes en krijgen het begin van een bult.

De eerste frontosas, die te koop aangeboden werden, behoorden tot de Burundi-variëteit. Zij hebben een tamelijk hoog lichaam met een blauwe schijn op een witte achtergrond, waarop zich zes of zeven banden aftekenen. In een aquarium is het meestal mogelijk verschillende mannen samen te houden met een populatie vrouwtjes. C. frontosa verlangt alkalisch water met een pH die boven de 7,5 ligt; tevens dient er een degelijke filterinstallatie aanwezig te zijn.

De inrichting van het aquarium dient te gebeuren met rotsen waaraan geen scherpe uitsteeksels zitten en dienen direct op de bodemplaat geplaatst te worden, waarop wij eerst een plastiek plaat gelegd hebben. In mijn Burundi-aquarium verloor ik een prachtig mannetje, dat zich ernstig geschonden had. Ondanks mijn goede zorgen was het dier niet meer te redden. De rotsen dienen zo opgesteld te worden zodat er voldoende schuilplaatsen zijn voor de dieren. Een alleenstaande grote steen is al voldoende om frontosas tot rust te laten komen. Naast een rotspartij moet er ook voldoende zwemruimte aanwezig zijn. De bodem wordt bedekt met fijn sableer-, Loire- of Rijnzand.

De voeding van C. frontosa bestaat uit mosselen, gepelde garnalen, molusken, Artemia, Mysis enz. Ik gebruik regelmatig de zeevruchtencocktail, zonder inktvisringen, prijs ongeveer 7 euro per kilo. Een lekkernij voor onze bultkoppen is de regenworm. Opgepast dat je geen verontreinigde regenwormen geeft!

Eens de dieren zich op hun gemak voelen, zullen zij spontaan tot kweek overgaan. Hun liefdesspel gebeurt uiterst discreet. Dikwijls ontdekt men een vrouwtje met krop, zonder dat men ook maar een vermoeden had. Het gemiddelde aantal jongen van een volwassen vrouwtje, varieert tussen de 10 en 25 stuks. De incubatietijd van de eitjes ligt rond de zes weken. In goede omstandigheden groeit een mannetje tot 15 cm na een jaar, na 3 jaar kan hij al 25 cm meten.

Als gezelschap voor C. frontosa komen enkel de rustige Tanganyikacichliden in aanmerking, dus zeker geen Tropheussen of Petrochromissen. Opgepast met Cyprichromis-soorten. Deze kunnen, door volwassen frontosas als voedsel aanzien worden.

De geslachten zijn niet altijd gemakkelijk te onderscheiden. Vooral bij jonge dieren biedt het bekijken van de genitaliën de enige oplossing. Bij volwassenen van gelijke ouderdom is er goed sexueel dimorfisme: de mannetjes hebben een sterk uitgegroeide bultkop en zijn veel groter dan de vrouwtjes, die maar het begin van een bult krijgen.

Diverse variëteiten zoals C. frontosa van Kigoma, Bulu Point, Zaïre enz. worden af en toe te koop aangeboden, deze variëteiten zijn gekenmerkt door hun zeer hoge verkoopprijs.

Als je van een rustig aquarium houdt, dan moet je zeker deze dieren eens houden. Jarenlang plezier is gegarandeerd.

Geraadpleegde werken:
Internet: diverse werken
Naar het Nederlands vertaalde tekst door Rik Vanhoenacker (Aquarianen Gent) van Jean-Pierre en Bernadette Hacard
Gids voor Tanganyikacichliden: Ad Konings
Persoonlijke ervaringen

Aanmelden