Text Size

Waarheid en fantasie over het kleine zeeaquarium

Waarheid en fantasie over het kleine zeeaquarium

Pol Dauwe, Aquarianen Gent.

Jarenlang als ik een zeeaquarium zag vond ik dat wel mooi, maar ik was helemaal niet geconcentreerd, om de eenvoudige reden dat mij nog steeds werd voorgehouden. Het is schandalig duur, het is ontzettend moeilijk, het is alleen mogelijk in een groot aquarium & als je nog maar even je hoofd draait liggen al je vissen dood.

Tot ik onze collega Marcel beter leerde kennen. Die kon mij met zijn jarenlange ondervinding een gans ander gezichtspunt laten zien. Hij had zowel een groot aquarium (±500 l) als een klein (80 l) en beiden deden het goed. Op de grote zat gesofistikeerde apparatuur en op het kleine overschot van voor de oorlog. Beiden waren de woonplaats van zowel vissen als lagere dieren.

Het voorgaande, vertelt u waarde lezer, al een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt, namelijk een goede, betrouwbare mentor die je met raad en daad op weg helpt. Eén van de eerste raadgevingen die je nodig hebt is, waar vind ik een goede betrouwbare handelaar? Moeilijk, maar mogelijk! Een eerlijke handelaar is iemand die je geen vissen of lagere dieren verkoopt die of niet in optimale conditie zijn of nog maar net zijn ingevoerd of die niet compatibel zijn met elkaar of wat je al in het aquarium rondzwemmen hebt.

Laten we dan even de vooroordelen bekijken waarmee je te maken krijgt.

Verschrikkelijk duur:
Het antwoord daarop is zowel eenvoudig als gecompliceerd. Men kan het zo duur maken als men wil en het is logisch dat een bak van 8 m bevolken meer zal kosten als een van 1 m. Zelf heb ik ook nog niet gevonden waar het gratis is maar! Zowel in vissen als in lagere dieren heb je alle prijzen. Er zijn vissen van 6 EUR en ook van 600 EUR, verderop meer details daarover.

Verschrikkelijk moeilijk:
Zoals in alles moet men leren en dat gaat nooit zonder pijn of moeite. Daarom heb je zeker je mentor nodig. Veel ellende kan je worden bespaard in den beginne. Eens goed vertrokken is het bijna gemakkelijker dan een zoetwaterbak

Ze zijn zo kwetsbaar:
Daarover kan ik het volgende zeggen. Na de startmoeilijkheden, heb ik amper nog een visje verloren. Integendeel, door een defect in de elektriciteit heeft mijn aquarium gedurende ongeveer 48 uur op 15 °C gestaan. Natuurlijk was ik niet thuis! Bij mijn thuiskomst was ik in paniek. Er was geen enkele vis nog te bespeuren en de lagere dieren stonden er beroerd bij, klein, grauw en ineengekrompen. Marcel opgebeld (u ziet) en die gaf mij de raad niet te panikeren, alles langzaam op te warmen en af te wachten. Zes uur later was alles en iedereen terug. Er is niets, maar dan ook niets verloren gegaan! Kwetsbaar

In het volgende gedeelte gaan we de opstelling en de inrichting bekijken.

De verlichting:
Zeker nodig is een blauwe TL-lamp. Verder is een HQI-lamp ideaal voor lagere dieren, maar niet noodzakelijk. Veel goedkoper is het TL-lampen, op voorwaarde dat je er genoeg op legt. Met een lampje van 20 Watt gaat het niet. Mijn bakje is 50*60*60, er ligt op 1x Blue 18 W, 3x koud wit 18 W en 2x warm wit 15 W. Het gaat prachtig. Ik zal hier niet beweren dat alle lagere dieren hiermee genoegen nemen. Daarom, om dit te weten, heb je weer je mentor en goede handelaar nodig.

De filter:
Iedere goede bioloog is geschikt. Zo groot als je zetten kan. Hoe kleiner het aquarium, hoe groter filter je nodig hebt (in verhouding natuurlijk). Ik doe het met een filter, die bijna even groot is als het bakje, gemaakt met plasticemmers. De eerste is droog opgesteld met filterwatten, de tweede half nat, gevuld met koraalafval. Na bijna drie jaar heb ik nog nooit een slechte meting gehad en het water is kristalhelder. De filter wordt bijgestaan door een eiwitafschuimer van het oude model (met lucht). Deze zijn soms te krijgen op een ruilbeurs of navragen in je club. U ziet, alles nog heel goedkoop.

Wat men ook bij het filtersysteem nodig heeft is de stromingspomp. Moet dat een speciale dure pomp zijn? Zeker niet! Iedere pomp met een beetje capaciteit kan hier dienst doen. Waar je dan weer niet moet op besparen is op de filterpomp. Dit mag best een beetje debiet hebben. Verder heb je een osmoseapparaat nodig om zoet water aan te maken om de verdamping aan te vullen of ook nog om zeewater aan te maken. Wanneer je met natuurlijk zeewater wilt werken, kan je dit halen in Oostende in het onderzoekscentrum voor zeevisserij, want evenzeer als bij zoetwater is een regelmatige gedeeltelijke verversing nodig.

Aanbekleding en bevolking:
Het meest simpele zeeaquarium kan men al inrichten met wat stenen en daarop Collerpa laten groeien. Collerpa krijg je meestal gratis en je hebt maar weinig verlichting nodig. Dus zo simpel en goedkoop als een guppybak. Meestal echter wordt er een rifaquarium gebouwd. De basis daarvan is levend steen en die is inderdaad peperduur (8 EUR.kg) en één kg is de grootte van een mannenvuist dus kan je tellen? Maar! Het kan goedkoper. Bouw het rif op met lacasteen (poreus en inert. Daarop plaats je ongeveer 10% echte levend steen. Laat de bak twee weken draaien. Plaats daarna één goedkope vis erin (zelf een black molly doet het, opgelet, wel overwennen).

Na twee maanden zijn alle stenen bevolkt met bacteriën en is de bak klaar om bevolkt te worden. Dat is trouwens de manier waarop levend steen tegenwoordig gemaakt wordt. Want er mag op de riffen niet meer gekapt worden. De stenen overgroeien en zijn niet meer te onderscheiden. Bij metingen na één week krijg je nitriet, na één maand nitraat en na twee maanden heb je zeker stabiliteit bereikt. Hoe kleiner de bak, hoe vaker je moet meten.

De invloed van schadelijke stoffen is verhoudingsgewijs ingrijpender naargelang de bak kleiner is. Voorbeeld: stel je voor dat één druppel ammoniak terechtkomt in 100 liter water, diezelfde druppel komt terecht in 10 liter water (gesnapt?). Zie ook de filterverhouding.

Vissen:
Aan te raden is niet meer dan 1 kleine vis per 10 liter water, welke hangt af van voorkeur en budget, alsook van samengaan met de rest. Ook inlichtingen nemen, is het een eenzaat of een scholenvis? Hoe groot wordt hij uiteindelijk? Is het soms geen nachtdier? Wat zeker ook leuk is zijn een paar garnalen en daarbij ruimen ze alle resten op. Terwijl ik dit schrijf kijk ik naar mijn bakje, de anemoonvisjes dartelen in de symbioseanemoon.

De garnalen zijn zoals altijd op zoek naar iets eetbaars. Verder zwemt er nog een blauwgeel juffertje rond en de Pyamabaarsjes bewegen zich over de elegante koralen en poliepen. De dwergkeizer laat zich voorlopig op in de nabijheid van de schijfanemoon. Alles leeft, alles groeit, niets is duur en ik ben gelukkig.

Inhoud van mijn aquarium:
Blauwe juffers
Anemoonvissen
Pyamabaarzen
Poetsgarnalen
Dwergkeizers

Wanneer u het ook wil proberen, altijd welkom om te komen kijken of voor inlichtingen. Succes.

Aanmelden