Text Size

Symphysodon aequifasciata aequifasciata - groene discus

Symphysodon aequifasciata aequifasciata
Door Erik Lievens, clubblad april 97.

Symphysodon_aequifasciatus_aequifasciatus.JPG

Symphysoson aequifaciata aequifasciata; ook wel noemt men hem de "Wild green discus" alias: de groene discus. Als deze soort in de handel te verkrijgen is, wat niet altijd het geval is, gaat het over het algemeen over wildvangdieren. Zijn natuurlijk vindgebied is de Amazonestroom in Zuid-Amerika. Het zijn zoals de meeste discussen heel rustige vissen die de bodembedekking niet gaan omwoelen. Het is aangewezen om ze in een schooltje van min. 5 exemplaren samen te houden. Het mannetje is heel moeilijk te onderscheiden van het vrouwtje; enkel tijdens de paartijd is het verschil beter aan te merken: de genitaliënpapil van het mannetje loopt spits uit terwijl dit bij een vrouwtje rond is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze discussoort heeft blauwe horizontaal golvende banden die in het middengedeelte van het lichaam ontbreken, op een donkerbruingroene ondergrond. Dikwijls zijn er negen donkere vertikale banden zichtbaar.

Gezien het om wildvangdieren gaat en deze nog niet gewoon zijn aan de levensomstandigheden van ons aquarium, hoeft het geen betoog dat speciale aandacht moet besteed worden aan het overwennen. Het is geen overbodige luxe deze vissen eerst in een quarantaine bak onder te brengen: men kan ze beter observeren op eventuele ziekten en/of andere onhebbelijkheden, nagaan of zij eten enz. Na een paar weken kan men dan besluiten om ze in het eigenlijke aquarium onder te brengen. Breng ze over met de druppelmethode. De watersamensteling voor discusvissen is stilaan wel door iedereen bekend: een Ph-waarde van max. 6,5, een hardheid van 3 tot max. 12 °DH bij een watertemperatuur van 26 à 28 °C voldoet uitstekend. Houd ze niet warmer dan 28 °C als gij niet van plan zijt te kweken. Zij zullen aktiever zijn en hun levensduur wordt verlengd. Onze planten kunnen nog hogere temperaturen moeilijk verdragen.

Breng deze discussen onder in een speciaalaquarium. Als u toch van plan bent nog andere vissen samen te houden met de groene discus,doe dit dan met vissoorten die de discus niet gaan overheersen. Een discus met stress kleurt heel donker uit en zal weigeren om te eten,waardoor zijn conditie fel achteruit gaat. Een aantal dwergcichliden past er echter wel goed bij. Deze laatsten zullen zich beter op hun gemak voelen met de discussen boven hen en zullen dit ook laten merken door hun prachtige kleurenpatronen.

Zorg voor geen te sterke belichting. Discussen zijn vissen die schuw van aard zijn en bij de minste onraad zich gaan verschuilen of erger nog, een schrikreactie opdoen.

Als voedsel zijn zij natuurlijk niet tevreden met wat vlokkenvoer: muggenlarven en kreeftachtigen hebben zij graag op hun menu staan. Let op, op het geven van runderhart: dit bevat veel organische stoffen die bij het teveel voeren zich gaat manifesteren in een slechte spijsvertering.

Bij een goede verzorging vorm deze discussoort een waar juweel voor uw aquarium. Profiteer ervan, zij worden zelden aangeboden!!

Aanmelden