Text Size

Microgeophagus ramiresi - antennebaarsje

Microgeophagus ramirezi
door Erik Lievens, clubblad november '97

Papiliochromis ramirezi, Apistogramma ramirezi of Microgeophagus ramirezi?

De laatste benaming die,bij mijn weten, aan dit visje gegeven werd, is Microgeophagus ramirezi. In ieder geval is de Nederlandstalige benaming: het Antennebaarsje.

Eerder heb ik reeds een artikeltje geschreven over dit wondermooi visje. Hebt u al eens echte wildvang gezien? Ik krijg er kippenvel van. Wat betreft kleurpatroon en vinnenstelsel is hij niet te evenaren. Hij behoort tot de familie van de dwergcichliden en heeft zijn leefgebied in het Zuid-Amerikaanse continent: Brazilië, Bolivia, Colombia en Venezuela.

Microgeophagus_ramirezi_1.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het vroeger verschenen artikel stelde ik, dat het niet zo moeilijk is om deze vissoort te houden. Hierop heb ik wel enkele reacties gekregen van mensen die het hiermee niet eens waren.

Ik blijf erbij: als u dit visje houdt in aangepaste omstandigheden: diffuus licht, een goed beplant aquarium met ook enkele vrije zwemruimten en een juiste watersamenstelling, dan moet er al heel wat gebeuren eer dit visje er de brui aan geeft.

Wat wel spijtig is, is dat het geen langlevende vissoort is: ongeveer 2 jaar. Willen wij dit visje gaan houden, dan moeten wij ervoor zorgen dat hij het gezelschap heeft van rustige vreedzame soorten, die niet voortdurend achter elkaar aanzitten en elkaars territorium gaan opeisen.

De watersamenstelling moet voldoen zoals voor bijna alle Zuid-Amerikaanse vissoorten: een lage pH en een lage carbonaat- en totale hardheid.

Om dit te verwezenlijken moet men enerzijds filteren over turf, en anderzijds een juiste verhouding nemen van leiding- en/of putwater, regenwater om een juiste hardheidsgrens te verkrijgen.

Zorg, als u beslist om dit visje aan te kopen, voor goed uitgebouwde exemplaren. Spijtig genoeg is er door inteelt en niet selectief te kweken veel rommel op de markt die bij dit visje veel zijn hun glans doet verdwijnen.

Zij houden van levend voer maar bij ontstentenis hiervan nemen zij ook wel diepvriesvoer of, in mindere mate, gedroogd voedsel tot zich.

Om met hen te kweken is het aangewezen om op een "tactische" plaats een platte steen te leggen in het aquarium. Het zijn substraatbroeders waarbij beide ouders zorgen voor hun nakomelingen.

Aanmelden