Text Size

Moenkhousia pittieri - diamantzalm

Diamonds are forever
De diamantzalm
Romain Van Lysebettens, clubblad september 2000

Moenkhausia_pitieri.JPG

Al een geruime tijd sla ik een aantal diamanten waar die bij invallend zonlicht liggen te fonkelen als glimwormen. Je moet werkelijk stekeblind zijn om er zonder aandacht voorbij te wandelen... Mocht je denken dat ik plots het verkeerde pad ben op gegaan, dan vergist U zich! Ik heb het hier niet om die blinkende edelstenen maar om Moenkhausia pittieri of de Diamantzalm.

Moenkhausia_pittieri.JPG

Een viske geachte lezer, welk tot de "oude garde" behoort in het aquariummilieu, die een beetje in de vergeethoek is geraakt en waar ik ga trachten iets aan te doen door er wat over te schrijven... al ben ik een cichlidofiel (wat een woord mensen!), ik heb oog voor schoonheid, en daar behoort deze parel zeker bij.

Beschrijving en geslachtsonderscheid:

In de winkel worden ze niet zo vaak aan geboden, de reden zal wel te zoeken zijn aan hun minder opvallende verschijning bij stresstoestand, maar ook aan hun kleurloos jeugdkleed!

Hun lichaam is zijdelings nogal samengedrukt en vrij laag. Zilverkleurig tot gelig is de grondkleur, met een nogal bij wijlen donkerdere rug en een lichter buikgedeelte. De bovenste helft van het lichaam vertoont bij opvallend licht een fraaie goudglans, de onderste helft vertoont dan meer een metaalachtige glans. Het volledig lichaam is bedekt met fonkelende punten die bij invallend zonlicht oogverblindend mooie twinkelen als diamanten! De vinnen op hun beurt zijn violetkleurig met naar het einde toe een witte inslag. De mannetjes worden "ietske" groter en zijn "ietske" meer gekleurd (hoe kan het ook anders) maar het is de sterk verlengde rugvin die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat en het sekseverschil sterk accentueerd.


Aquariuminrichting:

Ik vind persoonlijk dat ze thuis horen in een middelgroot aquarium, andere liefhebbers denken daar anders over maar een lengte van 1,20 m is voor hen een must, kleinere bakjes remmen hun frivool gedrag af.

Hou deze pareltjes vooral is schoolverband, terwijl je erop let dat de pH waarde niet stijgt boven de 7 (en de temperatuur schommelt tussen 24 en 26 graden Celsius). Van het allergrootste belang is een goeie fijnbladerige randbeplanting met een open zwemruimte waarin ze kunnen stoeien. Is daarbij de bodem een beetje naar de donkere kant dan zit je zeker goed met deze, over het algemeen, in de middenste waterlaag levende zalm.


Kweek:

Het zijn vrijleggers om te beginnen die spontaan overgaan tot afleggen in een goed aquariummilieu. Willen we gericht kweken dan moeten we echter met enkele fundamentele punten rekening houden!

  • goed voeren vooraleer een koppeltje af te zonderen in een kweekbakje.
  • neutraal tot zachtzuur water gebruiken, hetwelke kristal helder en zuurstofrijk is.
  • op de bodem is het aan te raden turfmolm te gebruiken (wegzinken van de afgezette eitjes)
  • enkele trossen javavaren met hun bruine dikke wortelstructuur onderbrengen in de bak kan zeker geen kwaad.

Als we aan deze punten kunnen voldoen zal het "diamanten" paartje niet lang op zich laten wachten om voor nakomelingen te zorgen. Het is evenwel evident om alles goed te observeren de eerste uren na inbreng, het kan verkeren zij... euh...wie zei dat ook weer? Na 24 uur neem je het koppeltje weg, en als je prijs hebt nemen de eerste larven snel zwemles, je voert na het opteren van de dooierzak met vijverinfuus om vervolgens over te gaan op pas uitgekomen artemia. Het blijkt bij gericht kweken een productief visje te zijn.


Wetenswaardigheid:

Hun verspreidingsgebied ligt in Zuid-Amerika namelijk in Venezuela en daar werden ze gevonden in het Valenciameer...WERDEN... Want het Valenciameer zou zodanig door polutie aangetast zijn dat er geen enkele Diamantzalm nog in te vinden is...uitgestorven...

Gelukkig zijn er nog aquarianen dewelke met veel overtuiging dit juweeltje koesteren in hun glazen omgeving, gelukkig maar...nog eens een bewijs, indien we de aquaristiek verantwoord beoefenen, kunnen we een bijdrage leveren aan het behoud van de natuur.

Aanmelden