Text Size

Hyphessobrycon pulchripinnis

Hyphessobrycon pulchripinnis

Philemon De Cuyper, Aquarianen Gent; Foto: Paul Goedertier

img_2480[1944x1296].jpgDit visje noem ik het verloren of vergeten visje. Men vindt het niet aantrekkelijk in een aquariumwinkel, want de kleuren van de vissen er naast zijn mooier. Ik kan u met zekerheid zeggen dat men ongelijk heeft!

Op 5 september 2008 was de eerste vergadering van het nieuwe seizoen en eveneens de opening van de opendeurdagen van de Aquarianen. Vijf leden hebben een bak geïnstalleerd, elk met hun eigen biotoop:
Willy met zijn Procambarus alleni of blauwe Florida kreeften.
Marc met Pterophyllum scalare of Maanvissen.
Steven toonde Nannostomus beckfordi of Potloodvisjes, Nannacara anomala of dambordcichlide en Corydoras aeneus.
Davy bracht mooie Malawi cichliden.
Ik (Philemon), was fier u voor te stellen mijn Hyphessobrycon pulchripinnis of Citroentetra.

De citroentetra heb ik voor het eerst ontdekt in ons clubblad aquariana van februari 2006. Hij is afkomstig uit Zuid-Amerika in de Tapajosrivier amazone en stamt uit de familie Characidea (karperzalm), subfamilie: incertae sedis, characiformes: (karperzalm), actinopterygii (straalvinnigen).

Lichaamsbouw.
Citroentetra's hebben een vrij hoge bouw wat wijst op karperachtigen. Het mannetje wordt 3,8 cm, het vrouwtje 3,6 cm (fishbase). Er wordt steeds over 5 cm geschreven. Mijn vissen zijn nu 2,5 jaar en hebben de lengte zoals vermeld door fishbase. Gewicht 1,4 gr.

De buikvin vertoont een zwarte en een lichtgele semitransparante zoom. De punt van de buikvin is fel citroengeel. De rugvin heeft een zwarte lijn welke naar de top in drie stappen verbreedt. Uit de tweede stap verschijnt een citroengele lijn die dan in twee stappen verbreedt en op de top van de rugvin is een wit stipje duidelijk zichtbaar. Het vetvinnetje heeft eveneens een witte stip met een zwarte zoom. De borst neigt naar bruin, de boven- en achterzijde zijn semitransparant. De bovenste helft van het oog is felrood.

Geslachtonderscheid.
Het vrouwtje heeft minder kleur aan de rugvin en is iets kleiner.

Huisvesting.
Mijn aquarium is 120*40*45 cm. De achter- en zijwanden zijn rijk beplant met Vallisneria tortifolia, Echinodorus tenellus en Anubias barteri op kienhout. Voor de middenbeplanting gebruikte ik Cryptocoryne cordata en op de voorgrond Sagittaria teres, verder ook nog wat Hydrocotyle leucocephala (Braziliaanse klimop).

Verlichting 12 uur per etmaal. De lampen zijn van arcadia 1* freshwater 38 W achteraan, plus 1* original tropical vooraan. Het is wel aan te raden om algeneters in de bak te voorzien.

In mijn aquarium zaten 15 stuks Hyphessobrycon pulchripinnis. De opendeurdagen hebben mij duidelijk gemaakt dat het beter is er nog een schooltje van ± 10 stuks bij te steken. Zo ziet men maar waar een vergadering (de vrijdag voor de opendeurdagen) en het clubblad ons toe kan leiden.

Waterkwaliteit.
pH 6,5 - 7,5
KH 2 - 3
GH 1 - 2

Temperament (gedrag).
Rustig scholenvisje.

Voeding.
Droogvoer, diepvries of levend voer zoals Artemia, rode- en zwarte muggenlarven, watervlooien, schaaldieren.

Voortplanting.
Eierleggers, let wel het zijn ook eiereters!

Zo beste aquarianen, met dit artikel wil ik nog eens benadrukken welke waarde het boekje heeft voor ons aquarianen.

Bedankt redactie en bestuur!

Aanmelden