Text Size

Farlowella acus

Farlowella acus

Erik Lievens, Aquarianen Gent

Het is misschien niet meteen moeders mooiste, maar door zijn uiterlijk en gedragspatronen verdient deze vis toch wat meer aandacht. Deze Farlowella acus behoort tot de familie van de Loricariidae.

 farlowella-acus.jpg  farlowella-acus2.jpg

Met zijn spits uitlopende bek en zijn langgerekt, smal vissenlichaam laat hij vele medebewoners van de rivieren waarin hij terug te vinden is, vermoeden dat het een rover is. Dit is echter niet het geval gezien deze vissoort zich grotendeels te goed doet aan de aanwezige algen in zijn omgeving. Voor ons aquariumliefhebbers is deze eigenschap mooi meegenomen. Naast dit positieve kenmerk is de Farlowella zelfs een heel sociale vissoort en laat hij zijn medebewoners met rust.

Naast de Farlowella acus zijn er nog een dertigtal andere ondersoorten bekend. Hoofdzakelijk terug te vinden in het mekka van onze tropische aquariumwereld, namelijk het Amazonebekken. De meest bekende daar voorkomende soorten zijn de 15 cm wordende Farlowella acus en Farlowella gracilis die 20cm groot wordt.

De Farlowella acus wordt gevonden in schaduwrijke zones van een middelmatig tot snelstromende rivier. Hij zal nooit het wereldrecord zwemmen behalen op de Olympische spelen want zijn zwemvermogen staat werkelijk op een laag pitje. Wel kan hij op een spectaculaire manier, zowel horizontaal als verticaal, door het water schieten. Dit lijkt wel een beetje op de manier zoals waterslangen zich door het water bewegen. Denk maar aan de Anaconda. Hiervoor gebruikt hij zijn caudale vin (rugvin) die hij als een zakdoek kan laten wapperen.

Hij heeft een onderstandige bek uitgerust met een zuignap die hem in staat stelt zich vast te klampen aan een substraat zodanig dat hij niet wordt meegesleurd door het snelstromende water. Door de vorm van zijn mond en de aanwezigheid van heel kleine tandjes op zijn lippen die daardoor lijken op een rasp is hij in staat om algen af te schrapen van stenen en/of kienhoutwortels.

Wat deze vissoort nog als kenmerkende eigenschap heeft, is de aanwezigheid van een soort membraan dat als het ware over de iris van het oog ligt. Dit membraan wordt groter of kleiner in functie van de lichtintensiteit. Maar hier houdt het nog niet op met eigenaardigheden. Wist u dat Farlowella-soorten zijn uitgerust met een soort radarsysteem die hen in staat stellen om geluiden en/of trillingen op te vangen van hun omgeving? Ook hun manier om zuurstof uit het water op te nemen, is op zijn minst eveneens heel eigenaardig te noemen. Door het water via zijn mond doorheen de kieuwdeksels te pompen op een heel snelle en efficiënte manier kan deze vis zelfs tijdelijk overleven buiten het water, maar in een vochtige omgeving. Doch, laten wij het zo houden dat wij onze vissen permanent binnen de grenzen van ons aquarium houden.

De Farlowella acus is wel territoriumvormend. Dit wil zeggen dat hij zich steeds ophoudt op dezelfde plaats in het aquarium, liefst in de schaduwrijke zones. Daarom mogen drijfplanten zeker niet ontbreken, zij zorgen immers voor wat gedempt licht. Gezien het geen kleine visjes zijn, moet ons aquarium een voldoende inhoud hebben. Een 1meter aquarium is geen overbodige luxe. Het aquarium mag dicht beplant zijn want deze vissoort vertoeft graag tussen verscheidene plantensoorten. Als decoratie kunnen wij gebruik maken van steenformaties en/of kienhoutwortels. Als watersamenstelling zorgen wij voor een neutrale pH bij een temperatuur van 22 tot 26 °C.

Voor onze bodembedekking maken wij gebruik van fijn zand of rijnzand. Wat de voedselbehoefte betreft, moeten we zorgen voor de aanwezigheid van groene algen. Dit kunnen wij door op dezelfde manier te werk te gaan als bij het houden van Tropheus-soorten. Steek een paar stenen in een vochtige doorschijnende plastic zak en leg deze in de zon. Voedseltabletten (groenvoer) zijn ook geschikt. Diepvriesvoer en andere voedselbronnen kunnen ook gebruikt worden, maar daar zullen zij moeten aan wennen. Geef het voedsel steeds op hetzelfde tijdstip, liefst 's avonds en op dezelfde plaats.

Ik heb het in de intro geschreven: het zijn niet de mooiste, maar wel heel interessante vissen om eens te houden!

Aanmelden