Text Size

Cleithracara maronii

Cleithracara maronii
Pierre Haeck, Aquarianen Gent

Vorige keer was er een bandietje aan de beurt (Belontia signata). Deze keer gaan we het even hebben over een heel rustig en braaf visje, ook al is het een cichlide. Hij is door de jaren wat in de vergeethoek geraakt, ten onrechte trouwens, en daarom deze special.

Wetenschappers hebben nog niet lang geleden de naam gewijzigd in Cleithracara maronii. Bij de oudere liefhebbers is hij beter bekend als de Aequidens maronii en nog beter bekend is de Nederlandse benaming: sleutelgatcichlide.

Dit visje komt voor in Zuid-Amerika in Guyana, Barinastroom, de Ouanarystroom en de Orinoco delta. Ze houden van heel helder water met veel kienhout zodat ze over veel schuilplaatsen beschikken. Bij het minste gevaar duiken ze tussen de stronken om na een poosje, als het gevaar geweken is, opnieuw te verschijnen. Het liefst eten ze levend voer in al zijn vormen maar droogvoer wordt ook graag genomen want ze zijn echt niet kieskeurig. Maar af en toe wat levend voedsel doet ze wel plezier. Diepvriesvoer is natuurlijk ook een waardige vervanger.

Het geslachtsonderscheid is vrij gemakkelijk. Bij het mannetje is de rugvin puntig en verlengd, bij het vrouwtje is die afgerond. Beide hebben een zwarte streep door het oog en een zwarte vlek (vandaar de naam) op het achterlichaam.

Kweken met deze visjes is echt geen probleem. Als we zorgen dat ze het naar hun zin hebben door ze in lichtzuur, zacht water te houden en ze te voorzien van wat schuilplaatsen en een platte steen (een gecamoufleerde kokosnoot of een bloempot kan ook) dan kunnen we een hoop nakweek verwachten. Het vrouwtje legt zo'n 400 eitjes. Na een dag of 3 à 4 komen de larfjes uit. We moeten ze wel voorzien van een massa pas uitgekomen Artemia naupliën, begin maar wat flessen op te zetten want zo een bende lust wel wat. Beide ouders doen aan broedzorg en dat is zo prachtig om te zien. Wat een mooie hobby hebben we toch!

Ik vermeldde het al, het zijn heel brave visjes die niemand kwaad zullen doen, ook geen kleinere vissen. Ze kunnen gerust samen gehouden worden met o.a. Pterophyllum scalare, discussen en andere rustige vissen. Waar ze niet van houden zijn nerveuze medebewoners. Zijn die in hun buurt dan gaan ze zich terugtrekken in hun schuilplaatsen.

Zin gekregen om deze mooie vissen ook eens te houden? Kijk maar eens in ons viskot daar zitten er een aantal te wachten op jou.

Aanmelden